STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, M&A & VentureCapital & Private Equity, Muzica & Concerte

Apple ar putea prelua producătorul de căşti audio Beats Electronics cu 3,2 mld. $, cea mai mare achiziție a companiei

Apple este în discuţii avansate pentru preluarea producătorului de căşti audio Beats Electronics, care deţine de asemenea o platformă online de muzică, tranzacţie de 3,2 miliarde de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei, transmite Mediafax.

Preluarea Beats ar putea fi cea mai mare achiziţie efectuată vreodată de Apple.

descărcare (1)Apple şi-ar extinde astfel prezenţa pe piaţa distribuţiei online de muzică, preluând serviciul de streaming lansat în acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe lună, clienţii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele şi albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tabletă sau de pe computerul personal.

Distribuţia de muzică a devenit, în ultimii 10 ani, una dintre afacerile de bază ale Apple, datorită player-ului iPod şi platformei iTunes. Cu toate acestea, vânzările de muzică în format digital ale Apple au scăzut anul trecut pentru prima dată de la lansarea iTunes, pe fondul migrării unor clienţi către servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan.

Apple deţinea la sfârşitul lunii martie rezerve de 150,6 miliarde de dolari, astfel că suma de 3,2 miliarde de dolari necesară pentru preluarea Beats nu ar pune probleme producătorului iPhone. Totodată, achiziţia Beats ar transmite un semnal clar că lansarea unui serviciu de streaming de muzică pe bază de abonament a devenit o prioritate pentru Apple.

„Investesc în viitor, iar viitorul este streamingul şi muzica pe bază de abonament. Veniturile din streaming şi abonamente sunt în creştere. Descărcările de fişiere sunt în declin. Toate companiile trebuie să intre pe streaming”, a afirmat Jon Irwin, fostul preşedinte al Rhapsody International.

Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care oferă clienţilor streaming de muzică gratuit, finanţat prin publicitate, în concurenţă cu Pandora. iTunes este cel mai mare distribuitor de muzică la nivel mondial, însă modelul de afaceri al platformei este limitat la descărcarea melodiilor sau albumelor.

Apple ar prelua de asemenea divizia de căşti audio a Beats, produsul prin care compania şi-a câştigat renumele. Jimmy Iovine şi Dr. Dre au lansat Beats în 2008, adresându-se posesorilor de smartphone-uri şi iPod-uri care ascultă muzică „în mers”. Compania s-a orientat către o strategie agresivă de marketing, ţintind publicul larg prin design şi accesorii şi evitând să promoveze produsele strict pentru pasionaţi.

Potrivit Financial Times, echipa de conducere a Beats va raporta direct şefului Apple, Tim Cook. Preluarea Beats reprezintă o deviere de la strategia Apple, care de obicei cumpără companii mici, pe care le integrează rapid în propriile divizii.

Unul dintre principalii acţionari ai Beats este producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android şi a atacat supremaţia iPhone. HTC avea în urmă cu trei ani 51% din acţiunile Beats, participaţie preluată pentru 300 milioane de dolari. În 2012, compania taiwaneză a vândut înapoi acţionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, deţine de asemenea 14% din acţiunile Beats.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.