STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Energetica

ANRE: Importurile şi exporturile de electricitate vor putea fi derulate doar de traderii de energie

Importurile şi exporturile de electricitate vor putea fi derulate doar de traderii de energie, în baza unei licenţe de trading eliberată de ANRE şi care exclude deţinerea unei licenţe de furnizare, scrie Mediafax.

energieÎn prezent, importurile şi exporturile de energie pot fi făcute şi de furnizorii de electricitate, dar după intrarea în vigoare a noilor prevederi, stabilite de ANRE, furnizorii nu vor mai putea derula astfel de contracte.

ANRE va introduce în legislaţie licenţa de trading cu energie, inexistentă în prezent, diferită de cea de furnizare. Furnizorul de energie vinde energie clienţilor finali, iar traderul cumpără şi vinde energie exclusiv pe piaţa angro sau la import/export.

„Titularul licenţei nu poate deţine, simultan, mai mult de o licenţă pentru activitatea de trader de energie electrică şi nu poate deţine simultan o licenţă pentru activitatea de trader şi o licenţă pentru activitatea de furnizare de energie electrică”, se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Legislaţia interzice şi producătorilor de energie să deruleze acorduri de import/export de electricitate. Producătorii au doar posibilitatea de a vinde pe bursă energia pe care o produc.

În primele nouă luni ale anului trecut din România a fost exportată energie electrică în valoare de peste 200 milioane de euro, în creştere de aproape cinci ori faţă de perioada similară a anului anterior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.