STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Telecom & IT-C & Online, Concurenta & Protectie Consumator

ANCOM se opune cererii Orange şi Vodafone de a obliga operatorii de reţele de net fix să-şi deschidă reţelele

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) se opune cererii Orange şi Vodafone, astfel că aceștia nu vor primi acces la reţeaua de internet fix a companiei de cablu RCS&RDS pentru a putea lansa la rândul lor pachete convergente de servicii.

ANCOMANCOM a anunţat că piaţa de net fix competiţia este atât de ridicată încât nu are nevoie de reglementări suplimentare. În perioada care urmează, decizia ANCOM va parcurge procesul de consultare europeană.

“ANCOM a stabilit astăzi în cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentanţii industriei, în urma unei analize laborioase, faptul că piaţa relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieţei cu amănuntul este concurenţială, astfel că nu mai este necesară intervenţia de reglementare pe această piaţă. În consecinţă, ANCOM a retras obligaţiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că societatea nu mai deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură”, conform unui anunţ al ANCOM.

Autoritatea este de părere, de asemenea, că piaţa va rămâne concurenţială şi în viitor. “Piaţa este dinamică, fluidă şi în creştere continuă, România înregistrând cel mai ridicat grad de concurenţă la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel puţin 30Mbps şi cu peste 2/3 din populaţie în localităţi acoperite de cel puţin trei reţele apte să ofere acces la internet la puncte fixe”.

Autoritatea susţine, de asemenea, că gradul redus de penetrare al serviciilor de net fix nu este generat de lipsa de concurenţă – aşa cum au susţinut reprezentanţii Orange şi Vodafone, ci de alte cauze, în mare parte economice.

„De asemenea, analiza ANCOM arată că pe piaţă există un grad înalt de inovare şi diferenţiere a produselor aşa cum rezultă din gama largă de produse, vitezele diverse de transmisie şi ofertele variate de preţ. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 30 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.”

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.