STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Constructii & Imobiliare

ANALIZĂ: Nivelul record al tranzacţiilor a dinamizat piaţa de consultanţă imobiliară

Nivelul record al tranzacţiilor imobiliare încheiate în acest an, dar şi dinamica susţinută a pieţei de dezvoltare şi închiriere de spaţii de birouri, au urcat afacerile firmelor de consultanţă şi servicii imobiliare cu până la 30%, potrivit Mediafax.

se-mai-poate-scoate-profit-din-afacerile-imobiliare-nepi-a-avut-in-primul-semestru-un-castig-de-217-milioane-euro„Cifra de afaceri a JLL a crescut cu aproape 30% în 2014 faţă de 2013 (când a raportat 14,7 milioane de lei, respectiv 3,32 milioane de euro – n.r.). Cele mai performante în 2014 au fost departamentele de capital markets, agency leasing (pe toate segmentele), evaluări şi property management”, a declarat Marius Şcuta, directorul JLL România.

JLL a fost implicată în două dintre cele mai mari tranzacţii realizate în acest an pe piaţa locală. Compania a asistat grupul P3, proprietar, dezvoltator şi manager de proprietăţi logistice în Europa, în achiziţia unui portofoliu de parcuri logistice în Polonia şi România, de la CA Immobilien Anlagen AG. De asemenea, JLL a reprezentat Raiffesen Evolution în vânzarea de Promenada Mall din Bucureşti, fiind cea mai mare tranzacţie a unui singur activ semnată vreodată în Bucureşti.

Un avans de două cifre este estimat şi de reprezentanţii Colliers, în condiţiile în care departamentul de birouri a avut o evoluţie spectaculoasă în 2014 şi încheie anul cu două milioane de dolari, reprezentând o creştere de 280% faţă de 2013.

Şi Coldwell Banker Affilates of România estimează un avans de minim 5% al afacerilor în acest an, comparativ cu 2013 (când a înregistrat un rulaj de 23,2 milioane de lei, respectiv 5,2 milioane de euro), vânzările de locuinţe direct de la dezvoltator fiind principalul motor al creşterii.

Într-o notă discordantă cu ceilalţi competitori, compania The Advisers/Knight Frank estimează pentru acest an afaceri în stagnare (compania a raportat anul trecut afaceri de 9,7 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane de euro).

Cu toate că cei mai mulţi vor termina anul 2014 pe plus, consultanţii imobiliari contactaţi sunt de părere că piaţa de consultanţă este încă afectată de poblemele sistemului bancar, cu impact asupra disponibilităţii finanţării, de creşterea economică sub aşteptări în zona euro, de cererea încă limitată din partea chiriaşilor, care continuă să fie precauţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.