STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Legislatie & Mediu de Afaceri

Analiza KeysFin: Dinamica firmelor din Romania, infiintari versus radieri

O analiza inmatriculari vs. radieri a firmelor din Romania releva faptul ca in Romania diferenta dintre numarul deschiderilor si inchiderilor de firme se mentine pozitiva, desi numarul de radieri creste din ce in ce mai amenintator.

KeysFin_Inmatriculari_Radieri

 

Nota: Deviatia Standard este un indicator statistic ce masoara gradul de abatere de la medie al valorilor din seria de date. Reprezentată grafic, deasupra sau sub valoarea medie a curbei distribuţiei normale, defineste o regiune care cuprinde 68% din toate punctele de date.

In cazul distributiei noastre, 75% din valorile seriei “Deschideri firme” sunt cuprinse intre 48.699 – 138.901 companii (Medie – StDev ; Medie + StDev). Pentru seria “Inchideri firme” 47% dintre valorile de pe grafic sunt cuprinse intre 11.144 – 95.421 companii (Medie – StDev ; Medie + StDev), distributiile nefiind, asadar, corespunzatoare unei repartitii normale.

Incepand cu 1990, anual, numarul firmelor nou infiintate il depaseste pe cel al firmelor inchise, in majoritatea timpului.

Exceptie de la aceasta regula fac doar anii 2002, 2006 si 2010, atunci cand numarul firmelor radiate a fost mai mare decat cel al firmelor infiintate cu 26%, 22%, respectiv 31%. Privind in contextul economic, anul 2010 a fost cel in care asa-numitul „impozit minim” a avut un efect de curatare in privinta firmelor inactive.

 

Media anuala: in ultimii 24 de ani, s-au infiintat 93.800 de firme, in medie, pe an. In acelasi timp, si-au inchis activitatea peste 42.000 companii anual, ca medie.

 

Extremele 2005 si 2010

Anul  2005 este in top deschideri firme noi, atunci inregistrandu-se cele mai multe firme deschise intr-un singur an, din 1990 pana in 2013. In 2005 peste 156.000 de companii noi au aparut pe piata din Romania.

Pe de alta parte, 2010 a fost un an trist pentru antreprenorii romani, peste 176.000 companii fiind radiate.

Analizand situatia din trecutul mai apropiat, din 2011 si pana la finalul anului 2013, se deschid din ce in ce mai putine firme noi, in timp ce numarul firmelor care isi inchid portile este in crestere. In 2011 numarul firmelor nou infiintate a fost cu  40% mai mare decat al celor care si-au inchis activitatea, acest procent scazand pana la doar +17% in anul 2013.

 

Comertul este cel mai expus radierilor de firme, dar si crearii de noi firme

Domeniile de activitate in care s-au deschis, respectiv inchis cele mai multe companii din Romania in anul 2013 sunt:

– Comert, Reparatii Auto &Moto este pe primul loc in top  cu 29% din totalul inmatricularilor anul trecut, respectiv 30% din radieri, urmat de domeniile Transport si depozitare, Activitati profesionale si stiintifice si Agricultura, silvicultura si pescuit Transport si depozitare (sursa ONRC).

 

KeysFin_sectoare_Inmatriculari_Radieri

 

Ramane sa vedem in viitor in ce parte va inclina balanta anuala a deschiderilor si inchiderilor de firme din Romania.

Sursa: KeysFin (www.keysfin.com, https://www.facebook.com/keysfin.mobile, http://www.linkedin.com/company/Keysfin)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.