STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Analiză / Elementul cheie pentru dezvoltare: mărfurile românești la export. Puncte tari și puncte slabe

Sursa: cursdeguvernare.ro

exportRomânia a revenit anul trecut la o valorificare superioară prin preț a produselor livrate la export dar rămâne la acest indicator semnificativ sub nivelul din anul 2012, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, după ce indicele valorii unitare ( IVU) la export a scăzut cu trei procente în 2013 și cu încă un procent și jumătate în 2014, a revenit ușor pe plus (+0,15%) în 2015.

Din seria statistică oferită de INS se poate oberva cum rezultatul comerțului exterior a fost îmbunătățit sistematic din anul 2000 încoace nu doar prin creșterea volumului de mărfuri vândute în afară dar și prin prețurile mai bune obținute pentru acestea, raportat la aceeași evoluție pe partea de import.

Excepție fac numai anul 2009, când ”scorul” negativ a fost egal și, ceva mai recent, în anul 2013.

tabel 1În acest joc al indicilor, cursul de schimb al leului față de principalele valute internaționale a contat în mare măsură, replierea pe un palier sustenabil și stabilitatea în raport cu moneda unică europeană fiind esențiale.

De altfel, rezultatele arată că performanța de revenire pe plus din 2015 a IVU la export se datorează exclusiv schimburilor cu statele membre UE.

tabel2Tot în acești indici găsim și motivația creșterii ponderii exporturilor către țările UE în detrimentul livrărilor spre segmentul non-UE, înregistrată pe primele două luni din acest an. Fiind de înțeles ca producătorii să caute o valorificare superioară a mărfurilor pe relațiile unde obțin mai mulți bani. Așa se explică și pierderea de teren în raport cu țările non-UE, concentrată pe importurile mai ieftine din țările în tranziție.

*

Indicii valorii unitare ai comerţului exterior caracterizează variaţia valorii exporturilor şi importurilor în baza schimbării preţurilor, în timp ce volumele fizice rămîn neschimbate. Calcularea indicilor valorii unitare se efectuează în baza datelor obţinute din declaraţiile vamale atît pe total exporturi şi importuri, cît şi separat, pentru fiecare marfă şi grup de mărfuri. În mărfurile alese pentru calcul (mărfuri reprezentative) se includ toate mărfurile omogene din Nomenclatorul mărfurilor, codificate la nivel de 9 simboluri, cu informaţii disponibile asupra cantităţii şi costului, prezente atît în perioada de raport, cît şi în perioada de bază. Drept bază pentru calcularea indicilor valorii unitare se ia anul precedent.

Citește continuarea pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.