STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Start-Upuri

Analiza din seria Dinamica Afacerilor: Care sunt domeniile in care s-a investit dupa 2008?

KeysFin_DomeniiDupa2009Criza economica inceputa in anul 2008 si-a pus amprenta si pe domeniile de activitate ale afacerilor din Romania, unele sectoare ale economiei fiind mult mai afectate decat altele, asa cum e cazul sectorului de Constructii. Agricultura, insa, a facut parte din sectoarele privilegiate dupa 2008, atat romanii cat si strainii investind in acest sector.

Din Top 3 domenii de activitate in care s-a investit cel mai mult in ultimii 5 ani fac parte Comertul, Agricultura si Activitatile Profesionale/ Stiintifice/ Tehnice. In aceste trei sectoare s-au concentrat 54% din toate investitiile noi efectuate in perioada 2009-2013, doar Comertul detinand nu mai putin de 29% din total.

Pe de alta parte, cele 10 sectoare de activitate din top insumeaza 91% din totalul afacerilor deschise incepand cu anul 2009, economia din Romania fiind impartita, in prezent, in 21 de sectoare.

Comparand situatia din 2009-2013 cu anii de dinainte de criza, 2004-2008, putem observa cu usurinta ce sectoare ale economiei au castigat pariul cu criza si care dintre ele l-au pierdut.

Domeniile in care nu se mai deschid atat de multe companii ca inainte de 2009 sunt Transport/ Depozitare, Constructii si Hoteluri/ Restaurante.

Cele mai atractive domenii pentru afaceristii din Romania sunt acum Agricultura si Serviciile Administrative/ de Suport, din care face parte si Turismul, acestea fiind domeniile care inregistreaza cele mai mari cresteri in ultimii ani.

KeysFin_Top10DomeniiPost2009

 

Sursa: KeysFin (www.keysfin.comhttps://www.facebook.com/keysfin.mobilehttp://www.linkedin.com/company/Keysfin)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.