STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, INTERNATIONAL

Analiza Coface: Riscurile sectoriale in Europa de Vest, SUA si Asia emergenta

Coface_metal_PhotoUltima analiza trimestriala privind riscurile sectoriale realizata de Coface pentru 14 sectoare din trei mari regiuni ale lumii – Europa de Vest, Statele Unite ale Americii (SUA) si Asia emergenta -, indica semne timide de ameliorare a riscurilor in Europa, in timp ce companiile din SUA au o perspectiva stabila, iar cele asiatice inca stau sub anumite „rezerve”. 

 

Redresare lenta in Europa de Vest

 

In Europa de Vest, industria metalurgica si cea auto nu mai sunt incadrate in categoria „risc foarte ridicat”. Cresterea zero inregistrata in zona euro, in cel de-al doilea trimestru din 2014, confirma scenariul unei redresari economice extrem de lente.

Coface estimeaza o crestere pozitiva a PIB-ului in acest an, de 0,9 %, dupa o contractie de -0,4 %, in 2013. Aceasta tendinta este indicata de o imbunatatire a evaluarii riscului sectorial, care, mult timp, a fost considerat „foarte mare”, din cauza industriei auto si a metalurgiei. Aceste doua sectoare sunt incluse acum la categoria de risc „ridicat”.

Producatorii de componente auto au beneficiat de zece luni consecutive de crestere a vanzarilor de masini, iar piata a devenit mai dinamica in Germania, Marea Britanie si Spania. De aceasta redresare beneficiaza sectorul industriei metalurgice, in cadrul caruia vanzarile si profitabilitatea companiilor s-au imbunatatit foarte mult, potrivit analizei Coface. Cu toate acestea, desi investitiile sunt ridicate, sectorul ramane foarte dezavantajat de surplusul de capacitate persistent.

Coface mentine evaluarile celorlalte 12 sectoare din Europa de Vest, care continua sa inregistreze un risc „mediu” sau „ridicat„. In ciuda acestei stabilizari, spre deosebire de America de Nord si economiile emergente din Asia, niciun sector european nu a ajuns inca la un nivel de risc care sa poata fi considerat „moderat„.

 

Perspectiva stabila in SUA

Pentru America de Nord, Coface a evaluat majoritatea sectoarelor cu risc „moderat„. Incurajate de cresterea economica echilibrata si de consumul dinamic, companiile din America de Nord au o perspectiva stabila, in ciuda conditiilor meteorologice dificile din primul trimestru al acestui an. Prin urmare, majoritatea sectoarelor raman in categoria de risc „mediu„.

Perspectivele sunt pozitive pentru industria auto, care are inca o baza financiara confortabila si in cadrul careia vanzarile din ultimul an au crescut cu 4,6%, potrivit datelor de la sfarsitul lui iulie 2014. Dinamismul industriei auto ofera piata de desfacere companiilor din sectorul produselor chimice. De fapt, profitabilitatea lor a crescut in ultimul an cu aproape 12%, potrivit datelor de la sfarsitul lui iunie 2014, ca urmare a accesului la energie si la materii prime mai ieftine.

 

Asia emergenta, sub „rezerve”

Spre deosebire de Europa de Vest si America de Nord, in cazul carora riscurile tind sa se stabilizeze, Asia emergenta urmeaza o cale de rezerva, in ciuda cresterii sustinute din China si India. Ca urmare a procesului de consolidare a capacitatilor excedentare, aflat acum in curs de desfasurare, stocurile se acumuleaza si datoriile companiilor sunt in crestere.

Industria metalurgica a inregistrat o scadere a preturilor la otel. Este singura industrie din Asia evaluata ca un sector cu „risc foarte ridicat”, din aprilie anul trecut.

 

Deteriorarea riscului sectorial continua sa se inregistreze in industria constructiilor si materialelor de constructii si a celei destinate prelucrarii lemnului si fabricarii hartiei.

Constructiile, amenintate de cererea scazuta, conditiile de creditare din ce in ce mai severe si aparitia unor orase fantoma in China, au fost retrogradate din categoria risc „mediu” in cea cu risc „ridicat„.

Cresterea numarului de proceduri de insolventa in randul IMM-urilor din industria fabricarii hartiei, combinat cu surplusul de capacitate, i-a determinat pe analistii Coface sa retrogradeze riscul sectorului dedicat prelucrarii lemnului si fabricarii hartiei la categoria „mediu”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.