STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri

Analiza Coface – potentialul de business al Regiunii de Vest a tarii

companiiZona de Vest a tarii are o capacitate antreprenoriala si investitionala ridicata si una dintre valorile cele mai mari din punctul de vedere al firmelor active la nivel national, potrivit unei analize Coface.

Acest fapt se datoreaza si proximitatii geografice fata de diverse piete, zona fiind foarte atragatoare pentru investitorii care vor sa reduca costurile asociate cu transportul si asamblarea bunurilor importate din alte zone ale lumii si destinate exportului catre pietele din Europa Centrala si de Est.

Din acest punct de vedere, judetul Timis a cunoscut, in ultimii ani, o dinamica puternica a investitiilor, mai ales a celor straine in industria de componente auto, a electronicelor si electrocasnicelor.

Din datele Coface reiese ca in 2013, la fiecare companie nou inregistrata la nivel national, un numar de doua companii si-au intrerupt activitatea. Doar trei regiuni ale tarii se incadreaza sub aceasta medie: Bucuresti, zona de Sud si zona de Vest. Dintre judetele din zona de Vest, se remarca Caras Severin si Timis, care se incadreaza in top 10 judete, la nivel national, cu cele mai putine companii care si-au intrerupt activitatea, raportat la numarul firmelor nou inmatriculate.

Aproape 2000 de companii dau forta zonei de Vest

Dintre aproximativ 68.000 de companii active cu sediul social inregistrat in zona de Vest, doar 1.800 dau putere financiara zonei de Vest. Acestea genereaza peste 80% din cifra de afaceri consolidata, la nivel regional, si aproximativ 10% din ponderea companiilor la nivel national cu o cifra de afaceri peste 1 milion de euro.

Dintre aceste companii, circa 1.500 sunt vazute de catre Coface ca piata cu potential de afaceri chiar pentru serviciile sale de management al riscului de credit: 204 companii reprezinta piata tinta pentru Asigurarea de Credit Comercial, avand o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, 231 companii au o cifra de afaceri intre 5 si 10 milioane de euro si 1.389 de companii au o cifra de afaceri intre 1si 5 milioane de euro.

In 2013, in zona de Vest, 20 de companii la 100 de firme active si-au intrerupt activitatea, in linie cu media inregistrata la nivel national. Din acest punct de vedere, judetul Caras Severin s-a pozitionat foarte bine, anul trecut, fata de media nationala, inregistrand 13 companii care si-au intrerupt activitatea la 100 de firme active si un numar egal de companii nou inregistrate. Judetele Timis si Arad se claseaza aproape de media inregistrata la nivel national.

In ciuda acestor circumstante favorabile, potrivit analizei Coface, in ultima perioada 25% dintre companiile din zona de Vest au inregistrat o durata medie de recuperare a creantelor (DSO) peste media la nivel national (120 de zile). Mai mult decat atat, 60% dintre companiile active din zona de Vest isi platesc mai tarziu facturile catre furnizori, comparativ cu viteza medie de incasare a creantelor si vanzare a stocurilor. Astfel, ponderea furnizorilor in totalul datoriilor pe termen scurt a crescut de la an la an, iar companiile au facut apel la creditul-furnizor, in conditiile in care creditul bancar a fost mai dificil de obtinut.

Pe acest fond, Coface considera ca prezenta, pe plan local, a furnizorilor de servicii integrate de management al riscului de credit este mai mult decat oportuna. Asigurarea incasarii creantelor si cresterea dependentei companiilor de aceasta sursa de lichiditate a devenit o necesitate in crestere.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.