STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Concurenta & Protectie Consumator, Banci & BNR

ANAF vrea sa aiba acces la informatiile legate de solduri si rulaje bancare

conturi bancareProiectul Ministerului Finantelor Publice (MFP), prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea avea acces la informatiile privind soldurile si rulajele conturilor bancare, este considerat de catre avocati si ONG-uri intruziv si incalca prezumtia de nevinovatie a persoanelor.

Monitorizarea conturilor bancare, atat ale companiilor, cat si ale persoanelor fizice, propusa intr-un proiect de lege de catre de MFP, este prea intruziva, spun la unison avocatii, intrucat aceasta incalca prezumtia de nevinovatie a persoanelor. Din acest motiv, pentru a putea fi implementata o astfel de masura ar trrebui sa existe garantii solide legate de accesul, stocarea si distrugerea datelor vizate, potrivit expertilor in practica internationala.

Practica altor state permite, cel mult, colectarea automata si sistematica a soldurilor la anumite perioade (de regula de un an), nu si a rulajelor din conturi. De altfel, aceasta este si limita informatiilor transmise prin standardul convenit de OCDE”, a declarat pentru Ziarul Financiar avocatul Dragos Bogdan, partener al firmei Stoica&Asociaţii. Acesta considera ca o varianta mai putin intruziva ar fi colectarea automata a soldurilor conturilor si obtinerea rulajelor la cerere justificata.

Razvan Graure, partener al firmei Musat&Asociaţii Tax Advisory, afirma la randul sau ca „putem deduce ca ANAF intentioneaza sa se prevaleze de aceste exceptii specifice in vederea accesului la informatii care, in mod normal, cad sub incidenta secretului bancar”.

Totuşi, „transmiterea rulajelor si soldurilor conturilor bancare catre ANAF, in mod automat, pentru toti contribuabilii, indiferent daca sunt sau nu implicati sau macar suspectati de a fi implicati in actiuni de evaziune sau frauda fiscala, pare a fi in contradictoriu cu principiul prezumtiei de nevinovatie”, a adaugat Graure, in opinia caruia ar fi adecvata aplicarea unei astfel de masuri la anumite categorii de contribuabili, selectati dupa domeniul de activitate, tipurile de bunuri si servicii, istoricul fiscal etc.

Divulgarea unor informatii protejate de secretul bancar sau de legislatia privind datele cu caracter personal este o exceptie, nu o regula, si poate fi justificata doar in masura in care autoritatile sunt indreptatite sa ceara divulgarea lor, de la caz la caz, sustin avocatii.

Precizam faptul ca MFP a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta cu masuri fiscale printre care se numara obligatia bancilor de a transmite lunar, in mod automat, „toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea”. Proiectul ar fi initiat cu scopul combaterii evaziunii fiscale, potrivit autoritatilor, dar si in contextul schimbului automat de informatii financiare prevazut de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Nici ONG-urile nu sunt de acord cu aceasta initiativa legislativa. Mai exact, sapte organizatii neguvernamentale (intre care si APADOR-CH) au trimis MFP un punct de vedere prin care solicita gasirea altor solutii pentru combaterea evaziunii fiscale, care sa respecte totodata si drepturile omului si sa acorde atentie sporita protectiei datelor personale.

In prezent, codul de procedura fiscala obliga bancile sa comunice date despre rulaje si solduri punctual, la cererea organelor fiscale, nefiind vorba despre o colectare automata a acestor date. Acest schimb automat de informatii se refera la veniturile din munca, remuneratiile platite administratorilor, la anumite tipuri de asigurari de viata, pensii, drepturi asupra bunurilor imobilie si venituri din bunuri imobile. Incepand cu 2017, schimbul automat de informatii se va extinde la opt categorii de venituri incluzand dividendele, castigurile de capital si redeventele.

Bancherii nu s-au pronuntat inca asupra subiectului, dar masuri similare au fost respinse de acestia in 2004 si in 2010.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.