STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

ANAF verifica alte 30 de persoane fizice cu averi mari

ANAFANAF a inceput, luna trecuta, verificarea a inca 30 de persoane fizice din grupul selectat de 336 de contribuabili cu averi mari, de peste 20 mil. euro, dupa ce a finalizat verificarea pentru primele 10 persoane, care au avut venituri nedeclarate de circa 87 mil. lei.

„Rezultatele obtinute pentru primele zece persoane cu averi mari verificate au creat premisele ca in noiembrie 2015 sa declansam 30 de verificari noi pe segmentul persoanelor fizice cu averi mari prin metode indirecte. (…) Acest tip de verificare nu este convenabil pentru persoanele care detin sume sau bunuri de patrimoniu nejustificate de venituri, insa contribuabilii corecti nu au nicio problema cu metodele indirecte de verificare”, a declarat miercuri Eugen Serban, directorul Directiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF, in cadrul unei conferinte PwC pe tema conformarii voluntare.

Acesta a adaugat ca „un contribuabil care isi plateste corect impozitele si taxele se asteapta ca ANAF sa-l intrebe pe unul de alaturi care nu-si plateste taxele cum explica bunurile patrimoniale pe care le detine”.

Fiscul a anuntat, in a doua jumatate a lunii noiembrie, ca a finalizat verificarile fiscale in cazul primelor 10 persoane din grupul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), format din 336 persoane, asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale si se aplica programe de conformare, potrivit Mediafax.

Acestea au realizat in anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei, pentru care trebuie sa plateasca un impozit de circa 14 milioane de lei.

Din suma totala, veniturile nedeclarate cu sursa neidentificata au reprezentat 23,77 milioane de lei, pentru care persoanele fizice datoreaza un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane de lei si penalitati de intarziere si dobanzi de 2,44 milioane de lei.

Eugen Serban a precizat ca ANAF a inaintat instantei dosare de urmarire penala in cazul a trei din cele 10 persoane, care au inregistrat venituri din surse nedeclarate, fiind vorba despre oameni de afaceri din imobiliare, constructii, dar si investitori.

Veniturile cu sursa identificata au totalizat 63,17 milioane de lei. Pentru acestea, cei verificati trebuie sa achite un impozit pe venit suplimentar de 10,1 milioane de lei, iar dobanzile si penalitatile de intarziere sunt in curs de calculare.

ANAF a anuntat in august ca a identificat peste 132.000 de cazuri in care diferenta intre veniturile estimate si cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei.

Pentru aceste verificari, Fiscul a infiintat opt servicii distincte in structura directiei de verificari fiscale de la nivel central – Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Galati, Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, carora le-a alocat 100 de posturi, si a selectat primii 60 de inspectori care se ocupa exclusiv de acest program. Acestora le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapa – verificarea fiscala prealabila documentara, perioada analizata fiind 2011-2013.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.