STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Finantari UE & Granturi

ANAF va fi modernizat în cinci ani cu 77 mil. €

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi modernizată începând cu 1 octombrie, durata proiectului fiind de cinci ani. Investiția se ridică la 77 mil. euro, 70 mil. euro de la Banca Mondială, în timp ce 7 mil. euro vor constitui contribuţia ANAF.

Sursă: www.romanialibera.ro
Sursă: www.romanialibera.ro

Cele 70 de milioane de euro primite de la Banca Mondială vor fi folosite pentru achiziții de echipament informatic (50,83 mil. euro), achiziții servicii tehnice (3,39 mil. euro), asistență tehnică (12,06 mil.euro) și cursuri de formare (3,72 mil. euro).

Obiectivele reformării ANAF sunt creşterea nivelului conformării voluntare la declarare şi la plată (majorare cu 5 puncte principale la impozitele principale), scăderea costului colectării – de la 1,1% la 0,9% și creşterea satisfacţiei contribuabililor privind integritatea şi calitatea serviciilor oferite (creştere cu 15%).

„Eu mi-am asumat ca ministru două obiective majore: unul este reducerea semnificativă a evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat. Mă interesează ca prin modernizarea activităţii agenţiei fiscale, aceste structuri să fie flexibile şi profesioniste. Vrem să evităm situaţia din prezent în care punem contribuabilii de nenumărate ori pe drumuri, să vină la administraţia fiscală ca să îşi coreleze evidenţele lor cu cele ale Fiscului“, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanțelor Publice.

În România, ponderea veniturilor bugetare în PIB nu reuşeşte să depăşească 33%, plasându-se sub media europeană de 40%, în timp ce evaziunea fiscală se ridică la circa 20% din PIB, adică aproape 30 miliarde de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.