STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

ANAF reamintește persoanelor fără venituri că datorează contribuția de asigurări de sănătate

ANAF1Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Codul Fiscal datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), remis către Mediafax.

Aceste persoane trebuie să facă respectivele plăți: a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia sau b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe ţară.

De asemenea, precizează ANAF, persoanele fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse „datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate” în aceleași condiții descrise mai sus.

„Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se face fie lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației, fie la data depunerii declaraţiei, în funcție de opțiunea exercitată de persoana fizică”, mai arată ANAF.

Potrivit Art. 155 din Codul Fiscal, categoriile de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate sunt: a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76; b) venituri din pensii, definite conform art. 99; c) venituri din activități independente, definite conform art. 67; d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. 7-9; e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83; f) venituri din investiții, definite conform art. 91; g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103; h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117; i) indemnizații de șomaj; j) indemnizații pentru creșterea copilului; k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare; l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.