STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit

ANAF a colectat în ianuarie și februarie mai puțini bani decât în perioada similară din 2016

Președintele ANAF spune că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie și februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% – indice nominal față de perioada similară a anului trecut, informeaza Mediafax.

Situația încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Publice, domnul Viorel Ștefan și președintele ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Președintele ANAF a arătat cã totalul veniturilor bugetare colectate de Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã cumulat ianuarie și februarie 2017 a însumat 31.991,1 milioane de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu doar 0,9% – indice nominal față de perioada similară a anului trecut și în condițiile în care încasările dinianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintã o depășire cu 6,7% – indice nominal, respectiv cu 874,0 milioane de lei în cifre absolute mai mult fațã de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condițiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.

În acest context, premierul României a solicitat creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF și intensificarea mãsurilor de îmbunãtãțire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta și-a exprimat disponibilitatea în susținerea demersurilor ANAF pentru soluționarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituției.

Ca urmare a acestei analize, Președintele ANAF, domnul Bogdan – Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și a Direcției Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acțiune, care urmeazã a fi adus la cunoștința prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.