STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Telecom & IT-C & Online

Amazon și Cloud-ul – construirea unei afaceri Tech de lungă durată

Amazon Web Services (A.W.S.) nu vrea doar să domine activitatea la nivel mondial în vânzarea de sisteme de calcul „in nori”, online (cloud-computing). Ci vrea, de asemeni, să întruchipeze cel mai rar lucru dintre toate în industria de tehnologie: o companie cu o lungă durată de viață, scrie The New York Times.

cloud computingStrategia sa depinde de un nivel fără precedent de automatizare în programare pe calculator și întreținere, împreună cu oferirea de noi produse și servicii la un preț pe care niciuna dintre companiile vechi nu par capabile să-l echivaleze.

Ideea principală pare a fi să nu mai domine atât de mult prin ‘vendor lock-in’, tradiționalul model de acaparare al clienților pe tehnologia de proprietate, ci prin a se transforma pe sine în epicentrul de stiluri și obiceiuri ale cloud computing-ului.

Cel puțin o parte din clienții săi par să creadă că va funcționa. Jim Fowler, Chief Information Officer al General Electric, a spus „A.W.S. va fi partenerul de încredere care va rula tehnologia informației a companiei noastre pentru următorii 140 de ani”. Cam asta-i perioada scursă de când GE, fondată de Thomas Edison, a luat naștere.

Fowler a transmis acestea la conferința anuală a A.W.S., în timpul unei sesiuni în care compania a făcut aluzie că ar putea merge după toți clienții existenți ai unora dintre cele mai mari companii de tehnologie. Printre altele, A.W.S. planuiește să trimită cliențiilor mașini care vor extrage o bază de date Oracle, spre exemplu, și o vor trimite către A.W.S. pentru a fi transformată într-un produs cloud mai ieftin.

G.E. a avut la un moment dat în gând să-și construiască propriul cloud, dar a ales să colaboreze cu Amazon, în parte din cauza acestui know-how.

A.W.S. a introdus, de asemeni, o serie de noi produse de tehnologie, precum crearea automată a aplicațiilor software de telefon, sisteme automate de analiză a datelor la scară mică și mare în timp real, și modalități de construire a software-ului care poate fi gestionat cu ușurință pe tot globul dintr-un singur loc.

Au fost, desigur, și modalități de a transforma aceste părți într-un întreg, cu precădere în forme automate care configurează și administrează cea mai mare parte din tehnologia în cauză. Pentru a facilita accesul, A.W.S. a publicat un manual de 56 de pagini cu instrucțiuni pentru construirea și rularea software-ului în A.W.S.

Cloud-ul este noul normal”, a declarat Werner Vogels, Chief Technology Officer al Amazon, într-o cameră plină cu mii de ingineri de software. „Acesta este modul în care voi vă veți construi aplicațiile.”

Desigur, o bună parte din software-ul A.W.S. e open source, ceea ce înseamnă că ar putea fi utilizat în alte părți, iar companii precum Microsoft și Google au, de asemeni, sisteme de cloud mari. Dar nici unul dintre ei, precum nici IBM, care vrea afaceri cloud, nu au creat mai mult de 500 de caracteristici și servicii noi anul trecut, așa cum A.W.S. a făcut-o.

Acest fapt arată o perspectivă interesantă. A.W.S. nu are o mulțime de tehnologii brevetate sau contracte oneroase care, în mod tradițional, au ținut captivi clienții companiilor mari de software. Amazon ar putea crea o metodă relaxată de captivitate: toate aceste automatizări, caracteristici și standardizări de practici ar putea însemna că, în câțiva ani, majoritatea inginerilor tineri va ști cum să lucreze în sistemul A.W.S., dar nu și alții. Asta nu e chiar o situație de captivitate, dar una care ar menține în mod constant interesul companiilor.

Andy Jassy, șeful A.W.S., a declarat în timpul unei conferințe de presă că ușurința de schimbare a furnizorilor de cloud computing a făcut imposibilă fidelizarea clienților. „Trebuie să câștigăm afacerea clientului nostru în fiecare zi, în fiecare oră”, a spus Jassy.

Deși este adevărat că tehnologia, dar și contractele de cloud ușurează mutarea acestora de la un furnizor la altul, pare, totuși, că revendicările pe care Google le-a utilizat pentru a crea acea concurență sunt doar la un clic distanță. Însă, acest lucru este din ce în ce mai puțin evident, fiindcă dominantul motor de căutare este acuzat de practici anticoncurențiale.

Un mod prin care Amazon aduce atât de multe caracteristici, deși nu vorbește prea mult despre acest lucru, este de a contracta elemente-cheie de la alte companii. QuickSight, instrument de analiză a datelor, a anunțat că folosește tehnologie A.W.S. furnizată de un start-up numit Zoomdata.

Ceilalți nu se mișcă la fel de repede pentru a crește numărul clienților sau pentru a oferi caracteristici care vor agrega standardele automatizării globale de calcul, pe când A.W.S. se grăbește să ofere cel mai puternic cloud computing posibil.

În acest scop, compania a anunțat că va avea acces online la cel mai puternic cip pentru servere al Intel, un semiconductor capabil să proceseze 2 terabytes de date, peste echivalentul a 100 de nuclee de calcul sau centre de procesare.

„Ei spun că fiecare volum de calcul posibil poate rula pe sistemul lor”, a declarat Diane Bryant, șeful centrului de date alIntel.

A.W.S. și alți câțiva giganți pe segmentul cloud, cum ar fi Google, Microsoft si Facebook, sunt atât de grăbiți să evolueze încât comandă și instalează în centrele lor de calcul zeci de mii de procesoare de ultimă generație, cu până la șase luni înainte ca acestea să fie lansate în mod oficial.

Dacă Amazon va avea succes, și până în prezent nicio altă companie nu a reușit să se miște la aceeași viteză, lumea se va afla într-o situație foarte ciudată, într-adevăr. Pentru zeci de ani, cea mai mare parte a cloud computing-ului global ar putea rula pe sistemele care aparțin unei retailer online care în 20 de ani în care a fost listat la bursă a acumulat în total un profit mai mic decât înregistrează Google sau Microsoft într-un trimestru.

Cloud computing este, desigur, o parte fundamental profitabilă a Amazon. Poate într-o zi se va afirma exact pe dos: că A.W.S. este compania care deține un retailer online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.