STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget

Am atins limita de sus a Ecranelor – Revoluția plutește în aer

Sursă: blogs.cio.com

Telefoanele inteligente au fost odată cel mai bun lucru pentru industria tehnologică – și pentru un timp, părea și pentru noi toți, conform unei analize The New York Times.

În cei 11 ani de la lansarea iPhone-ului, smartphone-urile au subsumat aproape orice alt gadget și au influențat fiecare afacere, de la știri la retail la taxiuri până la televiziune, reordonând, în cele din urmă, totul despre modul în care înțelegem media, politica și realitatea în sine.

Dar acum că smartphone-urile au obținut dominanța, revoluția plutește din nou în aer.

Vânzările smartphone-urilor pe plan mondial stagnează pentru un motiv foarte evident: aproape oricine își poate permite unul are deja unul și există din ce în ce mai multe întrebări dacă folosim telefoanele noastre prea mult și irațional. La recentele conferințe pentru dezvoltatori ale Google și Apple, directorii au arătat cât de mult mai irezistibile ne-au făcut telefoanele. Apoi, fiecare companie a dezvăluit altceva: software-uri care vă ajută să utilizați telefonul mult mai puțin.

Există un motiv pentru care companiile de tehnologie simt această tensiune între a face telefoane mai bune și îngrijorarea că ar crea prea multă dependență. Am atins ceea ce numesc Peak Screen (vârful ecranelor).

Pentru o mare parte a ultimului deceniu, o industrie a tehnologiei condusă de smartphone-uri a urmărit obiectivul unic de a ne cuceri complet ochii. Ne-a dat telefoane cu ecrane tot mai mari și telefoane cu camere incredibile, să nu mai vorbim de ochelarii pentru realitate virtuală și de câteva încercări privind ochelari cu cameră foto.

Tehnologia a acaparat acum aproape toată capacitatea vizuală. Americanii petrec trei-patru ore pe zi uitându-se la telefoanele lor și aproximativ 11 ore pe zi pe ecrane de orice fel.

Așadar, giganții tehnologici construiesc începutul unui nou lucru: o lume a tehnicii vizuale mai puțin insistente, un peisaj digital care se bazează pe asistenți de voce, căști, ceasuri și alte accesorii pentru a îndepărta presiunea de pe ochii noștri.

Ar putea fi un coșmar; putem adăuga pur și simplu aceste noi dispozitive la viețile noastre zăpăcite de ecrane. Dar, în funcție de modul în care se dezvoltă aceste tehnologii, un ecosistem digital care cere mai puține de la ochii noștri ar putea fi mai bun pentru toți – mai puțin imersiv, care dă mai puțină dependență, mai favorabil multitaskingului, mai puțin ciudat social și poate chiar o salvare pentru politica și relațiile noastre sociale.

Cine ne va aduce acest viitor? Amazon și Google sunt în mod clar jucători mari, dar nu ignorați compania care ne-a dus la „Peak Screen”, în primul rând. Cu avansuri pentru căștile Apple Watch și AirPods, Apple încearcă lent și aproape în surdină să creeze o alternativă la telefoanele sale.

Dacă funcționează, ar putea schimba totul din nou. Așa cum susțin mai jos, există multe modalități prin care ecranele au devenit prea dominante în viața noastră. Cu cât mai curând găsim altceva, cu atât mai bine.

Ecranele sunt insațiabile. La un nivel cognitiv, sunt vampiri vrăjitori ai atenției tale și, de îndată ce te uiți la unul, ești practic terminat.

Există studii care confirmă acest lucru. Unul, derulat de către o echipă condusă de Adrian Ward, profesor de marketing la școala de afaceri a Universității din Texas, a constatat că simpla prezență a unui smartphone în câmpul vizual poate reduce în mod semnificativ capacitatea dvs. cognitivă. Telefonul dvs. este atât de irezistibil încât, atunci când îl puteți vedea, nu vă puteți abține să cheltuiți multă energie mentală, altfel valoroasă, încercând să nu vă uitați la el.

Când cedezi, îți pierzi mințile.

„Ceea ce te acaparează complet nu este singurul lucru care ți-a atras atenția – SMS-ul tău sau tweet-ul sau altceva”, a afirmat Carolina Milanesi, analist la firma de cercetare tehnologică Creative Strategies. În schimb, vă deblocați telefonul și imediat, aproape inconștient, coborâți în splendorile irezistibile ale lumii digitale – terminând după 30 de minute, uimit și uluit.

„Deschideți această cutie irezistibilă și nu puteți lupta cu ea”, a spus aceasta.

Companiile de tehnologie înțeleg această putere, bineînțeles; incapacitatea noastră de a rezista ecranelor explică de ce ecranele telefonului continuă să devină mai mari.

Apple a argumentat că prin creșterea mărimii ecranului iPhone-ului ar apărea un telefon care ar fi prea ciudat pentru mâinile dvs. „Nimeni nu va cumpara asta”, a prezis Steve Jobs, despre telefoanele cu ecran mare în 2010.

El s-a înșelat. Rivalii, conduși de Samsung, au descoperit că telefoanele cu ecran mare se vând foarte bine. Ochii au câștigat deasupra mâinilor. În cele din urmă, Apple s-a alăturat petrecerii, făcând iPhone-uri cu afișaje din ce în ce mai mari. iPhone-urile cu cele mai mari ecrane reprezintă acum jumătate din vânzările Apple și majoritatea profiturilor.

De la Tesla la Lego

Dar ecranele au devenit acum un sprijin pentru tehnologi, o metodă leneșă, atotcuprinzătoare de a adăuga experiențe digitale la fiecare produs.

Am văzut acest lucru la mașini de ani de zile. Prin plasarea comenzilor interioare pe ecrane tactile, mai degrabă decât cu butoane și comutatoare tactile, constructorii de automobile au creat vehicule mult mai enervante și periculoase pentru interacționat.

Modelul Tesla 3, mașina cea mai așteptată de pe planetă, duce acest lucru la un nivel absurd. Mai mulți comentatori s-au plâns, aproape de fiecare dintre comenzile mașinii – inclusiv ajustările pentru oglinzile laterale – care necesită acces prin intermediul unui ecran.

Sau uitați-vă la Realitatea Augmentată (A.R.), tehnologia care vă permite să vedeți imagini digitale suprapuse peste lumea reală. În câteva utilizări specifice – transformându-vă fața într-un câine pe Snapchat – acest lucru poate fi distractiv. Dar prea des, A.R. se simte înfricoșător. Mai degrabă decât amestecând digitalul și realul, pur și simplu utilizează un ecran pentru uzurparea lumii din jurul vostru.

La conferința dezvoltatorilor Apple, Martin Sanders, un executiv al Lego, a prezentat un nou model A.R. Lego set. Când și-a îndreptat iPad-ul către o structură Lego, ecranul său s-a umplut de focuri de artificii digitale, supereroi, mașini sport – un întreg oraș din piese Lego plin de viață pe care el nu trebuia să-l construiască cu mâinile sau să și-l imagineze.

„Sunt atât de multe de făcut aici!” exclamă domnul Sanders, în timp ce el și un asistent stau complet nemișcați, privind spre piese Lego animate printr-o bucată de sticlă digitală. Era bizar. Întregul scop al Lego este interacțiunea fizică, dar datorită realității augmentate, el a transformat Lego într-un alt joc video.

Gloriosul viitor cu ecrane mici

Există două modalități prin care putem scăpa de dependența febrilă de ecrane.

În primul rând, va trebui să încercăm să folosim telefoanele mai atent, ceea ce necesită o combinație de voință și tehnologie.

Ajutorul este pe drum. Am folosit Screen Time, una dintre noile dintre facilități disponibile în următoarea versiune a sistemului de operare mobil al Apple. Software-ul vă oferă informații valoroase despre cât de mult folosiți telefonul și chiar vă poate împiedica să utilizați aplicații pe care le considerați nesănătoase. Consider că Screen Time este foarte bine conceput și bănuiesc că va schimba profund modul în care ne folosim telefoanele.

Dar pe lângă faptul că ne ajută să rezistăm telefoanelor, industria tehnologică va trebui să vină cu alte metode mai puțin captivante de a interacționa cu lumea digitală.

Trei tehnologii pot contribui la acest lucru: asistenții vocali, dintre care Alexa de la Amazon și Google Assistant sunt cele mai bune, și cele două inovații Apple, AirPods și Apple Watch.

Toate aceste tehnologii împărtășesc o idee comună. Fără ecrane mari, acestea sunt mult mai puțin captivante decât un telefon, permițând accesări digitale rapide: puteți cumpăra un bilet de film, puteți adăuga o sarcină la o listă de comisioane, puteți să vedeți un mesaj text sau să întrebați despre vreme, fără să vă apropiați de ecranul aproape irezistibil al splendorilor.

Acestea sunt toate lucrări în curs de desfășurare. Asistenții vocali încă nu pot face totul pentru dvs., deși Google și Amazon au mii de ingineri care lucrează pentru a-i îmbunătăți.

AirPods sunt fantastice – au mai puține probleme de conectare decât orice alte căști fără fir – și după ani de rafinament, Apple Watch vă arată doar suficiente lucruri de pe telefon pentru a le face utile fără a deveni dominante.

Dacă Apple ar putea să îmbunătățească doar Siri, propriul asistent de voce, ceasul Watch și căștile de urechi AirPods s-ar putea combina pentru a face ceva nou: un computer mobil care nu este legat de un ecran imens, care vă permite să faceți lucruri în mișcare fără pericolul de a fi absorbit.

Imaginați-vă dacă, în loc să atingeți fără sfârșit aplicațiile, puteți să spuneți AirPods-urilor: „Fă-mi rezervări la 7 la cină” sau „Verifică și calendarul soției mele pentru a vedea când putem avea o noapte în oraș în această săptămână”.

Apple a refuzat să comenteze despre planurile sale. Cu toate acestea, există suficiente rapoarte care sugerează că Apple nu este străin de un astfel de viitor. Compania are planuri de îmbunătățire a AirPod-urilor, potrivit Bloomberg, și am fost impresionat de modul în care compania continuă să adauge caracteristici la Watch – inclusiv capacitatea, pentru ultimul său model, de a-l utiliza departe de telefon.

Apple nu a fost niciodată speriată de perturbarea propriilor invenții. Prin regândirea ecranelor, poate avea șansa să o facă din nou.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.