STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Banci & BNR

Alpha Bank Grecia atrage capital pentru a evita naționalizarea

images (14)Alpha Bank atrage de la investitori privați suma de 457,1 milioane de euro (593.9 milioane USD) pentru a capitaliza banca și este primul grup bancar din Grecia care atrage din piață peste 10% din capitalul necesar de 4.57 miliarde euro, evitând astfel naționalizarea. De asemenea, investitorii instituţionali, alături de alţi investitori calificaţi, au realizat un plasament privat de 92,9 milioane euro. Valoarea totală a recapitalizării Alpha Bank ajunge la 4,571 miliarde euro.

Acordul de salvare a Greciei, încheiat cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, prevede ca cele patru bănci ale ţării, National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank să fie recapitalizate.  

Guvernatorul Băncii Greciei George Provopoulos și-a exprimat încrederea că „lucrurile merg pozitiv” în sectorul bancar în timpul unei întâlniri cu președintele Karolos Papoulias. „Sunt optimist că toate cele trei bănci, după Alpha, Bank of Greece și Piraeus vor fi capabile să atragă minimum 10% pentru capitalizare, cu fonduri de la investitorii străini”, a spus el, adăugând că așteaptă ca procesul de recapitalizare a băncii să se încheie în următoarele săptămâni și că acesta va ajuta la restabilirea lichidității în economia Greciei.

Suma totală necesară pentru recapitalizare se ridică la 27,5 miliarde euro. Instituţiile de credit care nu reuşesc să atragă cel puţin 10% din necesar din surse private vor fi nevoite să cedeze controlul către FESF, care administrează 50 miliarde euro, acordaţi de instituţiile financiare internaţionale în vederea consolidării sectorului bancar local.

În ceea ce privește situația Eurobank, aceasta a anunţat, în aprilie, că a renunţat să mai încerce să atragă 10% din suma necesară pentru recapitalizare de la investitori privaţi, alegând să apeleze, pentru obţinerea sa, la Fondul Elen de Stabilitate Financiară, fapt ce duce la plasarea băncii
sub tutela guvernului de la Atena.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.