STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a fost votată de 96,6 la sută dintre alegători

Potrivit rezultatelor definitive comunicate de premierul prorus Serghii Aksionov, alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători la referendumul organizat duminică, potrivit The Guardian.

images (1)Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia. Parlamentul s-a reunit în cursul dimineţii pentru a aproba oficial candidatura Crimeei la integrarea în Rusia, sprijinindu-se pe acest referendum considerat nelegitim la Kiev şi în Occident.

Toţi cei 85 de deputaţi au aprobat în unanimitate aceste decizii, aşteptate după victoria zdrobitoare a referendumului de duminică, şi au decretat naţionalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său.

Reacții internaționale

Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constituţiei ucrainene”, organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei, afirmă Casa Albă.

Uniunea Europeană a calificat, de asemenea, referendumul ca fiind ilegal și a spus că va lua măsuri pentru a crește sancțiunile împotriva Rusiei. „Referendumul este ilegal și nelegitim și rezultatul său nu va fi recunoscut”, au declarat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European și José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene,  într-o declarație comună.

Marea Britanie a condamnat duminică referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificându-l o „farsă”, şi refuză să recunoască rezultatul său.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că referendumul în favorea alipirii la Rusia care a avut loc duminică în Crimeea este „ilegal” şi a îndemnat Moscova să „evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina”.

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, şi-a exprimat duminică seara îngrijorarea profundă faţă de refendumul din Crimeea, subliniind totodată că „toate canalele diplomatice rămân deschise” pentru soluţionarea crizei ucrainene.

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că România „consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia”, potrivit unui comunicat remis duminică seară de Administraţia Prezidenţială.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.