STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Alexis Tsipras revendică victoria în alegerile din Grecia

Fostul premier grec Alexis Tsipras a revendicat victoria în alegerile legislative de duminică şi a anunţat o coaliţie cu foştii săi parteneri de guvernare Grecii Independenţi, pentru „a continua lupta de dragul oamenilor”, relatează DPA în pagina online, transmite Mediafax.

GREECE-PARLIAMENT-POLITICSÎn timp ce rata de participare la vot ar urma să fie cea mai redusă din ultimii cel puţin 65 de ani, rezultatul asigură Syriza, partidul lui Tsipras, cu un nou mandat de a guverna ţara, pentru a implementa măsurile impuse de creditorii internaţionali.

„Am luptat împotriva unor puteri şi mai mari şi Syriza a dovedit că este prea dură pentru a muri, pentru că are legături profunde cu oamenii”, a afirmat Tsipras în cadrul discursului de victorie, alături de liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos.

Grecii Independenţi (Anel) au fost partenerul de coaliţie al Syriza după ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate în ianuarie.

Potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul de Interne după numărarea a 89% din voturi, Syriza a obţinut 35,55% din sufragii, urmând să aibă 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec.

Grecii Independenţi au obţinut 3,67% din voturi, urmând să aibă 10 parlamentari, potrivit rezultatelor parţiale, citate de The Guardian în ediţia online.

Formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,06% din voturi, conform rezultatelor parţiale, astfel că ar urma să aibă 75 de parlamentari. De altfel, liderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri la două ore după închiderea urnelor.

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 6,97% din voturi şi ar urma să aibă 18 parlamentari.

Mii de susţinători ai Syriza şi ai Grecilor Independenţi s-au reunit duminică seara la Atena pentru a sărbători victoria, agitând steagurile partidelor.

Viitorul guvern al Greciei, rezultat în urma alegerilor câştigate duminică, trebuie să adopte în următoarele câteva săptămâni o serie de măsuri legislative pentru recapitalizării urgentă a băncilor, relatează Kathimerini.

Procesul de recapitalizare a băncilor trebuie finalizat până la sfârşitul lunii decembrie, în caz contrar existând riscul revenirii în discuţie a unui haicut al depozitelor.

Noul acord de salvare convenit de Grecia cu creditorii, în valoare de 86 de miliarde de dolari, prevede ca Parlamentul elen să aprobe planul de recapitalizare a băncilor până pe 15 octombrie, astfel încât legislaţia să fie corelată cu operaţiunile Fondului Elen de Stabilitate Financiară (HFSF) şi noua directivă europeană referitoare la întărirea băncilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.