STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit

Alba Iulia a primit rating de la Moody’s: Ba1. Are același rating precum Budapesta și Zagreb

Moody’s a atribuit oraşului Alba Iulia ratingul „Ba1”, cu perspectivă negativă, susţinut de managementul prudent al bugetului local şi de rezervele „confortabile” de bani, se arată într-un comunicat transmis de agenție.

alba-moodys-va-realiza-rating-ul-municipiului-alba-iulia1365673517„Ratingul municipalităţii Alba Iulia ia în considerare managementul prudent al bugetului, reflectat de excedentele operaţionale solide, de performanţele financiare bune şi rezervele confortabile de cash. Sistemul exhaustiv de supraveghere şi raportare financiară stipulat de legislaţie este de asemenea recunoscut ca un factor important pentru disciplina fiscală a municipalităţii. Pe de altă parte, ratingul este afectat de capacitatea limitată de atragere de venituri a municipalităţii şi de posibila creştere a gradului de îndatorare în următorii doi ani, având în vedere programul substanţial de cheltuieli de capital”, se arată în comunicatul citat.

Perspectiva negativă a ratingului oraşului Alba Iulia reflectă perspectiva similară a calificativului de ţară, având în vedere dependenţa ridicată a municipalităţii de finanţare de la guvernul central.

Alba Iulia este puternic dependentă de veniturile interguvernamentale sub formă de impozite comune și transferuri de la guvernul central, care reprezintă aproximativ 80% din veniturile din exploatare din ultimii cinci ani.

Moody’s atribuie României ratingul „Baa3”, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă negativă. Astfel că, orice modificare a ratingului de ţară va influenţa şi calificativul oraşului.

Capacitatea municipalității de a susține surplusurile de operare și reducerea poverii datoriei ar putea fi considerate drept credit pozitiv, în timp ce o deteriorare materială a performanței de operare a municipalității sau orice creștere relevantă a datoriilor și a nevoilor de plată a dobânzilor datoriilor vor fi percepute negativ.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.