STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Ajutorul oferit Siriei de către Putin ar putea deveni salvarea Rusiei

Siria intensifică lupta împotriva grupării Stat Islamic, odată cu ajutorul militar oferit de Rusia. Armata Damascului a lansat, în ultimele zile, mai multe bombardamente asupra unor poziţii controlate de jihadişti în Palmira, Alep şi Homs.

RusiaZeci de terorişti au murit în urma raidurilor. Ofensiva Siriei vine în contextul în care tot mai multe elicoptere de luptă din Rusia ar fi ajuns în baza siriană de la Latakia, potrivit unor surse citate de Pentagon.

De asemeni, Iranul şi Rusia îşi vor coordona acţiunile militare în Siria. „Teheranul şi Moscova intenţionează să folosească toate posibilităţile şi să îşi unească forţele împreună cu Siria pentru a ajuta Siria să depăşească această criză. Bashar al Assad, preşedintele legitim al Siriei, va fi parte a soluţiei politice la problema siriană”, a declarat Hossein Amir Abdollahian, adjunctul ministrului iranian de Externe.

Rusia a început să trimită avioane militare fără pilot în misiuni de supraveghere în Siria, după o mobilizare rapidă de echipamente şi trupe la o bază aeriană siriană, potrivit unor oficiali americani. Săptămâna trecută, oficiali militari americani şi ruşi au convenit de asemenea să exploreze modalităţi de evitare a interacţiunilor accidentale.

În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria. Atât Rusia, cât şi Statele Unite susţin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezenţa trupelor ruse agravează situaţia din Siria.

În același timp, liderul rus a explicat că l-a avertizat pe omologul său american că strategia americană din Siria va împinge această țara spre dezastru și susține că are de gând să sprijine regimul Assad pentru a evita crearea unui alt caz Libia sau Yemen în regiune.

Președintele rus a înaintat Washingtonului o propunere șoc: o întâlnire față în față cu Barack Obama pentru a discuta situația războiului din Siria. Tot Putin este așteptat să detalieze o parte din strategia militară a Rusiei în Siria în timpul discursului pe care îl va susține pe 28 septembrie în cadrul Adunări Generale a ONU. Este o vizită aproape istorică, ținând cont că Putin nu și-a mai făcut prezența în aula de ședințe a sediului general al Națiunilor Unite de peste un deceniu.

Mulți analiști cred că planul lui Vladimir Puțin are șanse mari de reușită, amenințarea Statului Islamic fiind percepută că una mult mai înspăimântătoare decât situația din estul Ucrainei, regimul Assad sau creșterea influenței rusești în Orientul Mijlociu.

Care este interesul Rusiei?

După aventura sa în estul Ucrainei, Moscova a stat în poziție defensivă un an și jumătate, fiind izolată diplomatic de restul lumii occidentale. În aceeași perioadă, în urma sancțiunilor dictate de Vest, a prăbușirii prețului petrolului și a deprecierii constante a rublei, economia rusă s-a scufundat, reducând dramatic și nivelul de trăi al populației.

Moscova a ținut situația în frâu folosind rezervele valutare constituite de-a lungul ultimilor ani, dar ritmul rapid în care acestea se consumă îl fac pe liderul rus să conștientizeze că are nevoie să între din nou în grațiile Occidentului sau cel puțin să discute termenii unei eventuale apropieri.

Din acest punct de vedere, Siria reprezintă instrumentul perfect pentru a desface porțile ferecate ale cancelariilor Occidentale, în același timp sporind și influența pe care Rusia o exercită în Orientul Mijlociu. Traseul militar al Moscovei în Siria ar putea reprezenta calea prin care liderul de la Kremlin caută o soluție diplomatică la izolarea în care este menținută Rusia de la declanșarea crizei din Ucraina, cred reporterii New York Times.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.