STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare

Airbus și IAR – acord de cooperare exclusivă pentru producerea elicopterului H215M în România

Airbus Helicopters și IAR au semnat „un Acord General de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M – un aparat de zbor greu, bimotor”, se arată într-un comuniact transmis joi, conform Mediafax.

Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

„Acest acord de exclusivitate este rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR și Airbus Helicopters”, a spus Neculai Banea, directorul general al IAR. „IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licență datorită parteneriatului de succes cu Airbus Helicopters și abia așteptăm să ne implicăm în personalizarea și producerea elicopterului H215M”, a mai spus Neculai Banea.

„Acordul este o etapă importantă în efortul de a construi un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinși că relația aceasta va mai dura 50 de ani și că H215M va corespunde total necesităților Armatei române”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters este prezentă în România de peste 15 ani prin centrul de întreținere și reparații Airbus Helicopters România. Cifra de afaceri a societății este generată în proporție de 75% de contractele pentru export. Noua fabrică Airbus Helicopters Industries din Ghimbav, cu suprafața de 10.000 de metri pătrați, a fost inaugurată în 2016 și va găzdui producția elicopterului H215 în România.

IAR Brașov este o companie de stat, lider național în domeniul aeronauticii, specializată în producerea și mentenanța elicopterelor. În 2016, compania a avut o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro și 316 angajați. IAR Brașov oferă pentru Armata română și clienții internaționali servicii diversificate precum mentenanță, reparații, modernizarea elicopterelor militare și aprovizionarea cu piese de schimb.

Airbus este lider mondial în aeronautică și servicii în domeniul spațial. În 2016 a generat venituri de 67 de miliarde de euro și a avut aproximativ 134.000 de angajați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.