STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Agricultura & Agro-Food, P.I.B. & STATISTICI, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Agricultura a avut, in 2013, cea mai mare contributie din istorie in economie, de 18,5 miliarde de euro

agriculturaCu zootehnie si sistem de irigatii nedezvoltate, agricultura romaneasca a reusit, in 2013, sa sufle in ceafa marilor producatori agricoli din Vest, cu un varf istoric de 18,5 miliarde de euro in economie.

In timp ce Franta si Germania s-au numarat, anul trecut, printre marii perdanti ai Uniunii Europene (UE) la scaderea veniturilor agricole, cu 16,4%, respectiv 10%, – pe fondul unei scaderi la nivelul intregii Europe de 1,3%, potrivit datelor Comisiei Europene -, Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere a veniturilor agricole, dupa Olanda, dupa cum arata Eurostat.  

De altfel, de mai bine de trei ani, agricultura contribuie la cresterea economiei locale, anual, cu 6-7% in Produsul Intern Brut (PIB). Anul trecut, veniturile agricole au fost cele mai mari din istorie cu o crestere de 28% fata de 2012, pana la 18,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor Eurostat. Aceasta cifra reprezinta, mai exact, cifra de afaceri cumulata din business-urile in agricultura care se raporteaza la cifra de afaceri totala din economie. In 2013, agricultura a contribuit la economie cu cele 7,9 mld. euro aduse prin intermediul Valorii Adaugate Brute (VAB).

Afacerile din agricultura au crescut, anul trecut, in conditiile unei vremi bune ce a favorizat cresterea productiilor pe cereale: pentru culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapita. Situatia i-a avantajat si pe crescatorii de animale, care au putut achizitiona furaje la preturi mai mici, fata de 2012, cand s-a inregistrat seceta.

Concret, rezultatele nemai atinse pana acum in agricultura au fost determinate de cresterile de pe piata cerealelor, de 64%, a culturilor de cartofi, de 87%, a plantelor industriale, de 61%, si de cresterea de pe piata furajelor, de 60%.

Prin urmare, sectorul vegetal a acoperit mai bine de doua treimi din total, cu o crestere cu­mulata de 40%. La polul opus, zootehnia a avut un ritm de crestere de trei ori mai slab. Din cele 18,5 miliarde de euro, productia agricola vegetala a contribuit cu 12,6 miliarde de euro, productia agricola animala, cu 4,3 miliarde de euro, iar 1,6 miliarde de euro reprezinta serviciile si altele, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

Recolta de grau a atins, in 2013, valoarea de 1,4 miliarde de euro, in crestere cu 40,6% fata de 2012, orzul a crescut cu doua treimei, la 359 de milioane de euro, iar porumbul a urcat cu 85% la 2,6 miliarde de euro. În plus, orezul a adăugat alte 16 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul 2012. Recolta totala de cereale a fost de aproximativ 20 milioane de tone,  cu 50% mai mult fata de anul precedent, motiv pentru care Romania a ocupat a doua pozitie in UE la porumb. Rezultate asemanatoare s-au inregistrat si la seminte oleaginoase. Productia de floarea-soarelui din toamna lui 2013 s-a ridicat la 2 milioane de tone, cea mai mare din Uniu­ne.

O problema acuta, zootehnia

Asa cum se vede din datele Eurostat, doua treimi din productia agricola romaneasca sunt generate de productia vege­tala, restul reprezentand pro­duc­tia ani­mala si serviciile agricole. Aceasta situatie pune agricultura locala intr-o pozitie vulnerabila. Numarul redus de animale nu genereaza o piata care sa absoarba o parte din marfa bruta catre export, astfel ca intreg sectorul devine vulnerabil in fata volatilitatilor pietei internationale a comertului cu materii prime agricole vegetale. In economiile din Vest, cele doua sectoare, zootehnia si productia vegetala, sunt echilibrate. In Franta, de exemplu, lider european pe agricultura, productia vegetala acoperă 55% din total, in timp ce in Olanda, 44%.

Afacerile crescatorilor de animale au fost puternic afectate de integrarea in Uniunea Europeană, astfel ca in acest interval septe­lul de bovine s-a redus cu 20%, la 2 milioane de capete, iar cel de porcine a coborat cu o treime, la 4,3 milioane de capete, potrivit Ziarului Financiar. Totodata, numarul total de pasari a ramas constant, la 82 de milioane de capete, iar piata ovinelor si caprinelor a fost singura care a urcat cu 825, la 17 milioane de capete.

Romania a mai atins rezultate spectaculoase in agricultura in 2011, cand productia a atins valoarea de 18 miliarde de euro si, de asemenea, in 2008, cand contributia in economie a fost de 18,1 miliarde de euro. Cat priveste perspectivele pentru 2014, parerile sunt impartite: in timp ce unii specialisti se asteapta la un an secetos, ce va da batai de cap agricultorilor, altii sustin ca decisive va fi vremea din lunile de primvara, iar atunci vom avea indicii clare privind productia agricola din acest an.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.