MACROECONOMIE, Agricultura & Agro-Food, Concurenta & Protectie Consumator, Sanatate & Farma

Microplastice gasite in peste 90% din sarea de masa

Sursa: National Geographic & BASF

Un nou studiu a aruncat o privire la sarea de mare, de salina si de lac din jurul lumii. De cativa ani au fost gasite microplastice in sare, dar cat de larg raspandite erau aceste particule in cel mai des folosit condiment din lume nu a fost clar pana de curand.

Noi cercetari au aratat ca exista microplastice in 90% din sarea de masa analizata la nivel mondial. Mai exact, din 39 de marci analizate, 36 contineau microplastice, conform analizei cercetatorilor din Coreea de Sud si Greenpeace East Asia.

Rezultatele sugereaza ca ingerarea umana de microplastice via produse marine este strans corelata cu poluarea cu plastic din zona respectiva. In studiu au fost analizate 21 de tari din Europa, America de Nord si de Sud si Asia.

Sarea produsa pe Insula Madura, Indonezia, prin tehnica antica a evaporarii, contine unele din cele mai inalte concentratii de microplastice gasite in urma unui studiu.

Cei 3 producatori de sare care nu aveau constinut de microplastice au fost din Taiwan (sare de mare rafinata), China (sare de salina rafinata) si Franta (sare de mare nerafinata, produsa prin evaporare solara). Studiul a fost publicat in Environmental Science & Technology.

Desitatea de microplastice variaza mult intre marci, dar cele mai inalte concentratii s-au regasit in sarea asiatica, un focar de poluare cu plastic.

Noile studii estimeaza ca un adult consuma in jur de 2.ooo de microplastic pe an din sare.

Si nu se opreste aici: microplasticul este prezent in pasta de dinti, produsele de curatenie corporala si cosmetice. Ce inseamna acest bombardament pentru organismul uman ramane, insa, de vazut odata cu trecerea timpului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.