ANALIZE SECTORIALE, LIFE-STYLE & HOBBY, Agricultura & Agro-Food, EUROPA, Nutritie & Sanatate

In Europa, productia si consumul de carne si lactate ar trebui injumatatit pana in 2050

Sursa: The Guardian / Philippe Huguen/AFP/Getty Images

De Craciun, o dilema morala…

In Europa, politicienii, fermierii si consumatorii sunt pusi in fata unor alegeri nu foarte confortabile, datorita consumului excesiv de produse animaliere si a nesustenabilitatii sectorului.

Conform unui studiu recent realizat de RISE Foundation (Rural Investment Support for Europe), industria zootehnica / a cresterii animalelor ar trebui sa realizeze o scadere de 74% in emisii de gaze pana in 2050.

Fermele europene depasesc barierele de siguranta in ceea ce priveste emiterea de gaze cu efect de sera, nutrienti si impactul asupra biodiversitatii. O schimbare de proportii este necesara, iar aceasta implica actiuni atat la nivel european, dar si personal.

Presiunea exercitata pe fermieri va continua sa creasca in acest secol, pe masura ce populatia globului si cresterea veniturilor medii cresc cererea de produse bazate pe carne pana la un nivel ce nu mai este sustenabil pentru planeta.

Co-autorul lucrarii, Profesorul Allan Buckwell, sustine viziunea Greenpeace privind necesitatea reducerii la jumatate a productiei de carne si lactate, scotand in evidenta neajunsurile politicilor UE in domeniu.

Animalele de ferma au cea mai mare amprenta ecologica din lume si este in continua crestere, ajungand ca 80% din pamantul disponibil agriculturii sa fie folosit pentru pasuni sau productie de furaje. Cu toate acestea, carnea ne ofera doar 18% din calorii.

Sursa: The Guardian / VIEW CHINA PHOTO/REX/Shutterstock

Europenii mananca deja de 2 ori mai multa carne decat este recomandat de ghidurile nationale pentru o nutritie sanatoasa. Ca urmare, pana in 2050, va fi nevoie de ajustari enorme in sectorul cresterii animalelor, care sa rezulte intr-o scadere de 74% a emisiei de gaze si o reducere de 60% in folosirea fertilizatorilor pe baza de nitrati.

„Este vorba despre mai putine mese pe baza de carne, despre portii mai mici de carne si despre mutarea spre un regim flexitarian, fara a deveni dogmatic”, spune Buckwell. „Exista un scop bun in emiterea unor mesaje blande in ceea ce priveste sanatatea populatiei, dar sunt necesare si mesaje mai dure.”

Flexitarianismul este un regim alimentar care presupune sa reducem consumul de carne si pește. Acest mod de alimentare, mai respectuos cu mediul, presupune sa manancam fructe si legume locale, de sezon, si ocazional carne si peste. (Sursa: Digi 24)

Speranta este ca, in cele din urma, consumatorii vor plati mai mult pentru carne de calitate mai buna, produsa in conditii de siguranta pentru planeta, intr-un cadru in care protectia biodiversitatii si buna-starea animalelor a fost garantata.

Craciun Etic Fericit !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.