Agricultura & Agro-Food, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Nutritie & Sanatate, Sanatate & Farma

Fructele și legumele sunt din ce în ce mai puțin nutritive – 8 portocale azi pentru aceeași cantitate de Vitamina A dintr-o portocală a bunicilor noștri

Din cauza epuizării resurselor solului, culturile cultivate acum zeci de ani au fost mult mai bogate în vitamine și minerale decât soiurile pe care majoritatea dintre noi le obțin astăzi, conform Scientific American.

Principalul vinovat în această tendință nutrițională îngrijorătoare este epuizarea solului. Metodele agricole moderne intensive au scos cantități tot mai mari de nutrienți din sol. Fiecare generație succesivă de legume sau fructe cu creștere rapidă și rezistență crescută la dăunători este din ce în ce mai puțin bună pentru noi decât cea anterioară.

Un studiu de referință pe această temă realizat de Donald Davis și echipa sa de cercetători de la Universitatea din Texas (UT), la Departamentul de Chimie și Biochimie din Austin, a fost publicat în decembrie 2004 în Jurnalul Colegiului American de Nutriție. Ei au studiat datele nutritionale ale Departamentului de Agricultura al SUA atat din anii 1950 cat si din 1999 pentru 43 de legume si fructe diferite, descoperind „scăderi sigure” în cantitatea de proteine, calciu, fosfor, fier, riboflavina (vitamina B2).

Asociația Consumatorilor Ecologici citează multe alte studii cu concluzii similare: Analiza Institutului Kushi a datelor nutritive din 1975 până în 1997 a constatat ca nivelurile medii de calciu din 12 legume proaspete au scazut cu 27%; nivelul de fier cu 37%; nivelul vitaminei A cu 21%, iar nivelul vitaminei C cu 30%. Un alt studiu a concluzionat că ar trebui să mâncăm 8 portocale astăzi pentru a obține aceeași cantitate de vitamină A pe care bunicii noștri ar fi putut să o obțină din una.

Ce se poate face?

Cheia pentru o producție mai sănătoasă este un sol mai sănătos. Alternarea recoltelor pentru a oferi timp de recuperare ar fi un pas important. De asemenea, renunțarea la pesticide și îngrășăminte în favoarea metodelor de cultivare ecologică bună pentru sol. Cei ce doresc să consume cele mai nutritive fructe și legume trebuie să cumpere de la agricultorii ecologici locali.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.