Agricultura & Agro-Food, Leasing & IFN, Antreprenoriat

Finantarea Agriculturii – oportunitatea urmatorului ciclu de dezvoltare a Romaniei

BTC1530 de antreprenori implicati in agricultura, alaturi de manageri, finantatori si consultanti, s-au reunit in cadrul celei de a 15-a Editii a JCI FNTM Business Target Club pentru a dezbate tema „Finantarea agriculturii – oportunitatea urmatorului ciclu de dezvoltare a Romaniei”.

Invitatii in panelul de speakeri au fost: domnul Robert Rekkers – Director Agricover Credit IFN, cea mai mare institutie financiara non-bancara care finanteaza agricultura, domnul Marius Radu – Coordonator Fonduri Europene in cadrul Unicredit Tiriac Bank si domnul Gabriel Pascut – Director Agrovet, grup cu afaceri de peste 15 milioane de euro in productie si comercializare produse agricole si destinate agriculturii.

 

Opinii despre evolutia agriculturii in 2013

Robert Rekkers: Anul trecut a fost unul bun in termeni de output, de productie, dar nu a fost deloc profitabil pentru fermieri. Preturile la care fermierii vand productia s-au prabusit. Ei vand la preturi si cu 30%-40% mai mici la cereale, porumb, grau, dar si rapita, floarea soarelui.  In aceste conditii, cand productia este mare, dar preturile mici,Rekkers marje mici, procesare redusa, este mai bine sa se exporte, deoarece venitul este sigur”.

„In Olanda, daca un fermier are 100 ha de pamant, asta inseamna bani, inseamna putere. In Romania, exista un model de business interesant – aici exista mult teren cultivabil, dar lipseste know-how-ul”.

„Pretul unui hectar de teren arabil a crescut cu 20-35%, in functie de cat de buna este zona. Este incredibil cat de repede creste pretul (n.r. acum este intre 3.000 – 4.000 euro/ha). Estimez o medie a pretului in 2014 de 5.000-6.000 de euro pe hectar, intr-o zona buna, cu pamant fertil. E adevarat ca in Germania preturile la terenuri sunt si de opt ori mai mari (n.r. – fata de momentul actual, rezultand 20.000 euro/ha in unele zone). In Franta sunt ceva mai jos (n.r. – fata de Germania)”.

 

MariusRaduMarius Radu:2013 a fost un an bun pentru agricultura din punctul de vedere al finantarilor. Absorbtia fondurilor europene in agricultura a fost mult mai ridicata decat in alte sectoare: PNDR a atins deja 70% fata de numai 33% pe fondurile structurale. Subventia, de asemenea, a atins 140 de euro la hectar, iar tendinta este de crestere.

Cat priveste relatia banca-fermier, aceasta s-a imbunatatit. Usor-usor, fermierii ajung la un limbaj comun cu sistemul bancar. Agricultura a devenit un domeniu de finantat, a crescut si volumul instrumentelor de finantare pentru agricultura, cum ar fi leasing-ul etc.”

In ceea ce priveste fondurile europene, anii de programare a banilor europeni 2014-2020 arata bine. In total sunt alocate 8 miliarde de euro. S-a introdus inclusiv pomicultura, cu o valoare de 40 milioane euro. 

 

Gabriel Pascut: „Ne-am dori in agricultura preturile din 2012 si recoltele din 2013, ceea ce evident nu este posibil. Daca ar fi saGabrielPascut aleg intre doua scenarii, decat sa am ca in 2012, sa spunem 2-3 tone la hectar la un pret de vanzare mai mare, prefer totusi sa am 6 tone la hectar, precum anul trecut, chiar daca pretul este cu 30% mai jos.

In Romania, fermierii inca nu au o mentalitate asociativa, perioada comunismului a distrus semnificatia proprietatii. Si mai este ceva, dupa anul 2012 cu preturi bune, multi au efectuat cheltuieli mari in 2013 in speranta acelorasi preturi la recolte asteptate mai mari, cheltuieli pe care nu le-au mai putut sustine.”   

 

Minusuri in agricultura romaneasca

  • Nu se investeste in performanta – Robbert Rekkers

„In Romania nu se investeste in performanta, in fertilizarea pamantului, in ingrasaminte bune, in echipamente. Eu as investi in performanta, indiferent de suprafata pamantului, ca vorbim de 100 de hectare sau mai mult. Pentru fiecare caz trebuie cautate solutiile potrivite, investit atat cat este nevoie pentru suprafata detinuta, nu creat supracapacitate si supraindatorare. Este nevoie de inovatie, de creativitate.”

„Problema cu irigatia este o prostie. Pe timpul lui Ceausescu era foarte ineficienta – se pompa inspre amonte. Inainte de toate trebuie investit in performanta.”

 

  • Creditele la achizitionarea de terenuri sunt pe termene prea scurte

MariusBostan_BTCMarius Bostan, Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri (FNTM), intreaba de ce nu exista in Romania posibilitatea de accesare credit pentru terenuri pe perioade de 15-20 de ani. „In Polonia, fermierilor li se acorda credite pentru extindere suprafete cu maturitate de 20-25 de ani. De ce nu se extind si la noi maturitatile, de la 5-7 ani catre 15 sau mai mult?”

Perspectiva finantatorilor fata de acest subiect are in vedere faptul ca in Romania exista probleme fundamentale de reglementare – de pilda nu avem o intabulare a tuturor suprafetelor. Din acest motiv, dar si din altele, bancile nu isi pot asuma riscuri suplimentare, pe perioade lungi de timp.

Marius Radu, Unicredit Tiriac Bank – „Bancile nu au cum sa acorde un credit de 5.000 de euro, de exemplu, pe 20-25 de ani. Nici fermierii nu cred ca isi doresc asta, ei vor sa termine cat mai rapid creditul. Pe de alta parte, abia de la anul s-ar putea elabora Legea cadastrului, cu fonduri europene.” 

  • Suprafetele de pamanant sunt foarte segmentate, ceea ce face dificila extinderea, achizitionarea de terenuri.
  • Marius Radu„Cercetarea in agricultura este aproape inexistenta. Speranta este intr-o  resuscitare a cercetarii, prin diverse programe, inclusiv cu bani europeni.”
  • Robert Rekkers„Cea mai mare problema a fermierilor in Romania este gradul de indatorare, acolo unde au investit in supra-capacitati care nu le trebuie, depoziteaza 2.000 de tone si ei investesc in siloz cu 10.000 de tone.” Insa la modul general, domnul Rekkers considera ca este necesara o finantare a agriculturii pe baze sanatoase si solide, cu solutii particulare de la caz la caz.

 

Tendinte in finantarea agriculturii

Marius Radu: Bancile si IFN-urile vor angaja specialisti in agricultura, pentru a intelege exact ce doreste fermierul, atunci cand solicita credit pentru un proiect.

Robert Rekkers: Agricover a inregistrat o crestere de 50-60% in teremeni de plasamente, de credite, in timp ce bancile restrang creditarea. Bancile nu sunt inovatoare, iar tara voastra are nevoie de asa ceva, de inovatie.

„Se vorbeste in sistemul financiar-bancar de <<deleveraging>>, ei bine, eu nu cred in asta. Eu cred in << leveraging >>, va trebuie dezvoltare, va trebuie crestere. Agricover a pregatit produse noi pentru fermieri, despre care veti cunoaste mai multe in perioada urmatoare.

 

Resurse suplimentare:

Optiuni de dezvoltare fermieri – Robert Rekkers. Descarca aici

Prezentare PNDR 2014-2020. Descarca aici  

Alocare Fonduri PNDR 2014-2020 – Marius Radu. Descarca aici

 

 

Despre JCI FNTM Business Target Club

Business Target Club este clubul de afaceri initiat in 2007 de Junior Chamber International Romania / JCI Bucuresti si Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM.

BTC este un club de afaceri ce reunește în cadrul unei cine relaxante de afaceri manageri și antreprenori din toate ariile de business pentru a dezbate subiecte de mare interes. Este un eveniment adresat oamenilor de afaceri – manageri, antreprenori, specialiști în diverse domenii – interesați atât de dezvoltarea personală și profesională cât și de interacțiunea cu oameni cu obiective similare.

 

Partenerii principali ai editiei a 15-a: EconomicZoom , Eccevinum si Miciproducatori.ro

 

Mai multe despre JCI FNTM Business Target Club gasiti aici

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.