MACROECONOMIE, Agricultura & Agro-Food, EUROPA, Concurenta & Protectie Consumator, Sanatate & Farma

Decizie cu efect pe piața alimentară: UE limitează drastic ponderea acizilor grași în alimente. Sunt vinovați de moartea a 50.000 de europeni anual

Autor: Iulian Soare – Cursdeguvernare.ro

Acizii grași trans (AGT) nu vor mai putea depăși 2 grame la 100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul produselor alimentare, conform unui regulament adoptat de Comisia Europeană la finalul lunii aprilie. Regulamentul devine obligatoriu în toate statele membre la finalul lunii mai, dar produsele alimentare care nu sunt conforme pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021.

Pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.

Acizii GTN sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – se obțin industrial și sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, întrucât conferă un aspect atrăgător produselor și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate.

Se găsesc în margarină, mezeluri, produse de tip fast food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, popcornul pentru microunde, chipsuri, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneză, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.