Agricultura & Agro-Food, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Derivate & Hedging - Sibex

Carnea de Porc devine mai scumpă cu 70% (pe contracte Futures) din cauza gripei porcine africane din China

Populaţia de porcine a R.P.Chineze, cea mai mare la nivel mondial, s-ar putea reduce cu o treime, sau cu 130 de milioane de animale – dintr-o populaţie de 430 de milioane de capete (jumătate din porcii lumii), din cauza pestei porcine africane, care devastează fermele ţării, scrie Financial Times citat de Ziarul Financiar.

Epidemia va transforma pieţele de carne de pe tot globul, determinând creşterea preţurilor în condiţiile în care China, cel mai mare consumator şi producător de carne de porc, se pregăteşte de ani de penurie şi perturbări ale aprovizionării cu alimente.
„Acesta a fost elementul care a schimbat jocul“, spune Jais Valeur, directorul executiv al grupului Danish Crown, cel mai mare procesor de carne de porc din Europa. „Abia am început să vedem impactul real al pestei porcine africane.“

Virusul, endemic pentru Africa, este fatal pentru porci şi nu are niciun tratament. Actualul val a pornit din Georgia în 2007 şi s-a răspândit în părţi din Europa de Est şi Rusia înainte de a ajunge în China în august. După 8 luni în care Beijingul a susţinut că are situaţia sub control, criza a devenit evidentă. Ministerul agriculturii a anunţat recent că o estimare preliminară prevede creşterea preţurilor cărnii de porc cu peste 70% an la an în a doua jumătate din 2019.

Contractele futures au sărit în sus la bursa din Chicago. Acţiunile companiilor de carne au crescut în Sao Paulo şi New York. Vânzările de carne de porc din SUA către China au atins recent un nivel record, în ciuda unui tarif de 62% impus în războiul comercial dintre cele două ţări. Populaţia de 1,4 miliarde de oameni a Chinei consumă 55 de milioane de tone de carne de porc pe an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.