ANALIZE SECTORIALE, Agricultura & Agro-Food

Bilanțul Agriculturii 2018 – contribuția la PIB. Scădere generalizată în zootehnie, creșteri la vegetale în Vest

Autor: Marin Pană – Cursdeguvernare.ro

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o majorare de 11,5%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere, de 2,6% iar ponderea sa s-a redus la doar 27,7%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a avansat cu 16,9% şi a ajuns la o pondere de 1,4% din total.

Cele mai mari creșteri ale rezultatelor pe regiuni de dezvoltare s-au înregistrat în partea de vest a țării, îndeosebi în Banat, unde producția vegetală a bifat o creștere spectaculoasă de peste 20% în raport cu anul precedent. Din păcate, tot acolo s-a consemnat și o scădere peste media națională a rezultatelor din zootehnie.

Pe același tipar al avansului în sectorul vegetal și al reculului pe segmentul producției animaliere au mers regiunile din est, situate în apropierea mediei naționale ca și rezultat de ansamblu.

Singura parte a țării care nu a intrat pe minus în zootehnie, Oltenia, a avut o performanță ceva mai modestă pe partea vegetală, ceea ce a trimis-o pe penultimul loc în topul național al rezultatelor din agricultură pe anul trecut.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.