Legislatie & Mediu de Afaceri, Agricultura & Agro-Food, Concurenta & Protectie Consumator, Politici Industriale

„Apocalipsa” insectelor din SUA este cauzată de o creștere enormă a toxicității pesticidelor

Sursa: https://geneticliteracyproject.org

Albinele, fluturii și alte insecte sunt atacate chiar de plantele cu care se hrănesc, deoarece agricultura din SUA continuă să utilizeze substanțe chimice cunoscute pentru efectul lor letal, conform National Geographic.

Peisajul agricol al Americii este acum de 48 de ori mai toxic pentru albine și probabil alte insecte decât a fost acum 25 de ani, aproape în întregime din cauza utilizării pe scară largă a așa-numitelor pesticide neonicotinoide, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS One. Această creștere enormă a toxicității coincide cu scăderea accentuată a populațiilor albinelor, fluturilor și a altor polenizatori, precum și a păsărilor.

Studiul a descoperit că neonicii au reprezentat 92 la sută din această toxicitate crescută. Neonicii nu numai că sunt incredibil de toxici pentru albine, ci pot rămâne toxici mai mult de 1.000 de zile în mediul înconjurător.

Insecticidele neonice, cunoscute și sub denumirea de neonicotinoizi, sunt utilizate în peste 140 de culturi agricole diferite în mai mult de 120 de țări. Acestea atacă sistemul nervos central al insectelor, provocând suprastimularea celulelor nervoase, paralizie și moarte. Sunt insecticide sistemice, ceea ce înseamnă că plantele le absorb și încorporează toxina în toate țesuturile lor: tulpini, frunze, polen, nectar, sevă. De asemenea, înseamnă că neonicii sunt în plantă 24/7, de la sămânță până la recoltare, inclusiv în frunzele moarte. Aproape toată utilizarea neonică din S.U.A. este pentru învelirea semințelor, inclusiv aproape toate semințele de rapiță și porumb, majoritatea semințelor de soia și bumbac și multe plante de curte din centrele de grădinărit.

Unii oameni de știință avertizează că există o „apocalipsă a insectelor” în curs de desfășurare.

O analiză globală a 452 de specii în 2014 a estimat că abundența insectelor a scăzut cu 45 la sută în 40 de ani. În SUA, în ultimii 20 de ani, numărul de fluturi Monarch a scăzut cu 80 până la 90 la sută.

Un studiu publicat luna trecută a raportat că 81 de specii de fluturi din Ohio au scăzut cu o medie de 33 la sută în ultimii 20 de ani.

Măsurătorile sistematice ale populațiilor de fluturi sunt cel mai bun indicator al acțiunii celor 5,5 milioane de specii de insecte din lume, au notat autorii studiului din Ohio.

În aprilie 2019, un studiu major a avertizat că 40 la sută din toate speciile de insecte se confruntă cu dispariția din cauza pesticidelor – în special a neonicilor, deoarece sunt cele mai utilizate insecticide pe planetă – dar și din cauza schimbărilor climatice și a distrugerii habitatului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.