STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, P.I.B. & STATISTICI

Afacerile din industrie au crescut cu 1% în primele cinci luni din 2015

Cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut în primele cinci luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1% în termeni nominali, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Mediafax.

01_Industrie_dreapta_eb002f21feEvoluţia a fost susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (1%) şi industriei extractive (0,6%).

„Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+5,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,4%) şi industria bunurilor intermediare (+4,0%). Scăderi au înregistrat industria energetică (-22,7%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,6%)”, arată INS, într-un comunicat.

În mai, cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 1,5%, dar comparativ cu mai 2014 a scăzut cu 2%.

INS a anunţat, totodată, că în luna mai comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total piaţa internă şi piaţa externă, au scăzut în termeni nominali atât faţă de luna precedentă, cu 3,7%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 0,1%.

În primele cinci luni, comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 1,7%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (18%) şi industria bunurilor intermediare (5%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (0,7%) şi industria bunurilor de uz curent (0,4%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.