STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Adrem Invest a inchis centrala de cogenerare, din cauza datoriilor Termica Suceava

biomasaNoua centrala de co-generare cu rumegus a fost inchisa pentru ca niciun furnizor nu mai da biomasa fara a fi platit, iar firma Bioenergy nu a incasat banii nici macar pentru marfa livrata catre Termica, la inceputul acestui an. Solutia pusa in discutie este preluarea termoficarii in sistem centralizat.

„Noi oprim pentru ca nu avem biomasa si nu putem reporni fara perspectiva incasarii banilor macar pe marfa pe care o livram de acum incolo”, a declarat Adrian Bodea, presedintele Adrem Invest, care a precizat ca vrea un acord tripartit intre municipalitate, Termica si Bioenergy prin care 42% din incasarile societatii Termica sa fie platite catre Bioenergy Suceava. Adrem Invest este actionar semnificativ la Bioenergy Suceava. Valoarea investitiei companiei in centrala de co-generare cu rumegus se ridica la 80 milioane de euro, atrasi prin doua credite bancare de la institutii de profil din Austria si de la alte companii austriece.

Centrala functioneaza pe biomasa, adica o gama destul de larga de deseuri din lemn, iar pretul de productie convenit cu municipalitatea si cu Termica SA a fost de 116 lei fara TVA pentru o gigacalorie, la care se adauga si pretul pe transport si distributie, insa de aceste servicii se ocupa Termica.

Motivul pentru care centrala s-a inchis este, potrivit lui Adrian Bodea, acela ca Termica Suceava nu si-a achitat obligatiile de plata fata de Bioenergy, existand restante inca din ianuarie. Acesta a spus ca, in momentul de fata, Bioenergy mai are de incasat de la Termica SA 16 milioane de lei, reprezentand contravaloarea energiei termice vandute, iar Bioenergy nu mai dispune de biomasa necesara pentru continuarea activitatii. Centrala de cogenerare pe biomasa functioneaza in proportie de peste 90% pe biomasa si la parametri normali.

Termica Suceava se afla in insolventa, ceea ce a insemnat incalcarea creditului pentru finantarea firmei Bioenergy. „In momentul intrarii societatii Termica in insolventa, creditul de finantare al Bioenergy a intrat in default. Practic, unul din beneficiarii contractului a disparut”, a precizat Adrian Bodea. Desi ar putea cere falimentul Termica, Bodea adauga ca nu se grabeste sa faca acest lucru pentru ca interesul sau este sa aiba, in continuare, un partener care sa isi onoreze platile.

Ultima discutie la masa negocierilor, intre municipalitate si societatea Thermonet – la care unul din actionari este Adrem Invest – s-a desfasurat in jurul ideii preluarii termoficarii in sistem centralizat. Mai exact, Thermonet sa prelia eventual termoficarea centralizata. Adrian Bodea a explicat ca motivul pentru care Adrem si Elsaco au infiintat firma Thermonet ar fi legat de posibilitatea gestionarii mai bune a livrarilor de energie termica.

Conform Bioenergy, valoarea energiei termice vandute catre Termica si care mai apoi o furnizeaza populatiei este de 28,1 milioane de lei, iar incasarile au fost de 12 milioane de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.