STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, Privatizare & Retrocedare

Activele viabile ale Oltchim, evaluate între 160 şi 300 mil. euro

Creditorii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au aprobat raportul de evaluare a activelor Olt­chim, prin care acestea sunt estimate la 294 milioane euro în cazul în care se continuă activitatea şi la aproximativ 160 milioane euro ca valoare de lichidare.

15_oltchim_lib_04_ebb159a434De asemenea, creditorii au aprobat înfiinţarea unui vehicul special (SPV) care va prelua activele viabile ale companiei. Prin vânzarea SPV-ului Oltchim, care va avea loc în primăvara anului viitor, creditorii își vor recupera o parte din bani.

Strategia de reorganizare a Oltchim implică, pe lângă constituirea SPV-ul şi trecerea activelor viabile ale Oltchim pe SPV, și selectarea investitorului care să preia SPV-ul.

În total Oltchim datorează creditorilor 793 milioane euro, printre cei mai mari creditori numărându-se:

  1. Electrica – 150,2 mil. euro
  2. AVAS – 123,5 mil euro creanţă garantată, 150,2 mil. euro creanţă bugetară
  3. BCR – 78,7 mil. euro
  4. Banca Transilvania – 37,5 mil. euro

Ministerul Economiei deţine 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic. O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru  februarie 2014, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.

Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeaşi perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, de 359,48 milioane lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.