STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Integrare EUROPEANA

Acordul de asociere UE-Moldova-Ucraina-Georgia, perspectiva pozitiva pentru afacerile romanesti

BruxellesSemnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana (UE) de catre Republica Moldova, Ucraina si Georgia ar putea oferi Romaniei avantajul unor relatii comerciale mai puternice si directe cu vecinii de la Est, in conditiile in care vor fi eliminate barierele vamale.

Cele trei tari au semnat acordul cu UE, in pofida opozitiei Rusiei, ceea ce face si mai mult acest eveniment un moment istoric, asa cum a fost catalogat, de altfel, de catre Bruxelles. Rusia s-a opus semnarii acestui acord pe motiv ca, eliminandu-se restrictiile vamale, mar­fu­rile din Uniune vor patrunde direct pe piata rusa, iar intre Rusia si fostii sateliti ai Federatiei relatiile economice sunt unele speciale. Este de asteptat, de aceea, ca Rusia sa faca presiuni politice asupra celor trei tari.

Poate fi un moment istoric pentru afacerilor celor trei tari, dar si pentru business-urile romanesti, de vreme ce semnarea acestui acord deschide perspectiva aderarii Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei la UE, chiar daca intr-un orizont nu foarte apropiat.

Pentru afacerile romanesti, semnarea acestui acord de catre cele trei state inseamna o piata mai accesibila, cu 54 de milioane de locuitori, – 45,5 milioane de locuitori in Ucraina, din care probabil in viitor vor fi eliminati cei 2 mi­lioane de locuitori ai Crimeei, 4,5 mi­lioa­ne de locuitori ai Georgiei si 3,5 milioane de locuitori ai Moldovei – si un PIB cumulat de 200 de mi­lioa­ne de dolari, echivalentul a 147 milioane de euro. Doar Ucrai­na, singura, reprezinta 85% din forta economica a noilor aspi­ranti la integrarea in UE.

Deocamdata, schimburile comerciale ale Romaniei cu cele trei tari sunt destul de reduse. Schimburile comerciale cu Ucraina se ridica la 1,4 miliarde de euro, din care aproape un miliard inseamnă exporturi si 456 milioane de euro importuri, mult mai mic in comparatie cu volumul schimburilor comerciale cu Ungaria sau Bulgaria, de 7 miliarde de euro si cu un deficit major de 2 miliarde de euro, respectiv de 3,2 miliarde de euro si cu un excedent usor de 200 milioane de euro.

Schimburile comerciale cu Moldova au fost putin peste un miliard de euro, 713 milioane de euro exporturi si 325 milioane de euro im­porturi, in timp ce schimburile comerciale cu Georgia s-au ridicat la 315 milioane de euro, 314 milioane de euro exporturi si un milion de euro importuri.

Se remarca faptul ca schimburile comer­ciale ale Romaniei sunt mai puternice cu tarile care nu au bariere vamale. De exemplu, Turcia, care nu este membra a UE, a semnat un acord de uniune vamala Turcia-UE. Turcia are o populatie de 74 milioane de locuitori si un PIB de 760 miliarde de dolari, iar relatiile comerciale ale Romaniei cu Turcia sunt foarte bune, in sensul ca schimburile comerciale se ridica la 4,3 miliarde de euro, cu un excedent comercial de peste 700 milioane de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.