STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Acordul dintre Germania şi Elveţia privind secretul bancar a picat

Acordul dintre Germania şi Elveţia privind recuperarea taxelor este „mort şi îngropat”, din cauza percepţiei tot mai răspândite în opinia publică germană că înţelegerea este prea indulgentă faţă de evazionişti, conform Bloombergcitat de Mediafax.

iKmWL4esbiI4„Cazurile recente de evaziune fiscală au generat în rândul germanilor percepţia că evaziunea fiscală reprezintă fraudă, şi nu este ceva banal. O revenire la acordul germano-elveţian, amânat în repetate rânduri, nu mai este în cărţi”, a afirmat Ingrid Arndt-Brauer, parlamentar al Social Democraţilor, parteneri în coaliţia care susţine guvernul condus de Angela Merkel, și preşedintele Comisiei pentru Finanţe din camera inferioară a Parlamentului.

Acordul se referă la reţinerea taxelor aferente veniturilor nedeclarate plasate de germani în conturi din Elveţia. Practica ar fi asigurat recuperare taxelor de către statul păgubit şi protejarea identităţii clienţilor băncilor elveţiene, garantând astfel că legea secretului bancar nu va fi încălcată.

Anularea înţelegerii riscă să provoace noi tensiuni între cele două state, a căror relaţie este deja pusă la încercare de rezultatul referendumului din 9 februarie, în urma căruia elveţienii au decis să limiteze imigraţia din UE.

Social democraţii au reuşit în 2012, aflaţi în opoziţie, să blocheze aprobarea acordului în camera superioară a Parlamentului. Intrat acum la guvernare, partidul nu ia în calcul revenirea la masa negocierilor pentru amendarea înţelegerii, după apariţia în presă a mai multor cazuri de evaziune fiscală la nivel înalt, în speţă cel al preşedintelui clubului de fotbal Bayern Munchen, Uli Hoeness.

Combaterea evaziunii fiscale a fost una dintre principalele teme ale campaniei pentru alegerile generale de anul trecut, după cazul Uli Hoeness, care a declarat, în încercarea de a obţine aministie, conturi de milioane de euro în Elveţia, avere transferată în statul vecin pentru a evita plata taxelor.

Elveţia a încheiat acorduri similare cu Marea Britanie şi Austria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.