STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Energetica

Acord Rusia – Ucraina pentru alimentarea cu electricitate pe parcursul anului 2015

Rusia şi Ucraina au semnat un acord pentru furnizarea de electricitate pe parcursul anului viitor, după ce Rusia a anunţat sâmbătă că intenţionează să furnizeze cărbune şi electricitate Ucrainei, fără ca acestea să fie plătite în avans, relatează Sputnik News.

104654„Contractul este valabil timp de un an, începând din 30 decembrie 2014 şi prevede livrarea constantă de electricitate, până la 1.500 MW”, a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei, scrie Mediafax.

Acordul a fost semnat între companiile de stat din cele două ţări, Inter RAO din Rusia şi, respectiv, Ukrinterenergo din Ucraina. De asemenea, cele două companii au semnat o altă înţelegere, prin care Ucraina se angajează să asigure alimentarea cu energie a Peninsulei Crimeea, potrivit TASS.

Săptămâna trecută, Crimeea a fost privată de energie electrică timp de mai multe ore, după ce Ucraina a întrerupt fără să anunţe livrările către peninsulă.

Sâmbătă, Rusia a anunţat că intenţionează să furnizeze Ucrainei cărbune şi electricitate, fără ca acestea să fie plătite în avans. Ucraina întâmpină dificultăţi în a-şi acoperi necesarul de energie, din cauza conflictului dintre armata naţională şi separatiştii proruşi.

Tot sâmbătă, vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat că Rusia va livra electricitate Ucrainei la tarife aplicate pe piaţa internă rusă, cu mult mai mici decât cele în vigoare pe teritoriul ucrainean.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.