STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Acord intre Exxon, Petrom si Transgaz pentru preluarea gazelor din Marea Neagra

razvan-nicolescuCompaniile petroliere OMV Petrom si ExxonMobil au semnat, saptamana trecuta, un acord cu Transgaz, transportatorul national de gaze, pentru preluarea gazelor din Marea Neagra in sistemul national.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat semnarea acestui acord saptamana trecuta, cu precizarea ca Departamentul pentru Energie nu este parte in aceasta intelegere si ca nu exista nicio obligatie a statului. „Este un acord scris privind intrarea gazelor produse in Marea Neagra in sistemul de transport romanesc, ceea ce este perfect normal”, a precizat acesta. Nicolescu nu a oferit detalii privitor la acord, fiind confidential si este de competenta partilor sa faca publice continutul.

Americanii de la ExxonMobil si OMV Petrom colaboreaza pentru explorarea perimetrului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde productia de gaze este estimata pentru anul 2019. Razvan Nicolescu spune, insa, ca Romania va produce mai multa energie decat va consuma in 2019 si va fi a doua tara din UE, dupa Danemarca, care va atinge aceasta performanta.

„Avem un potential real ca in a doua jumatate a lui 2019 sa producem mai multa energie electrica si gaze naturale decat vom consuma, presupunand ca, la acel moment, consumul va fi acelasi”, a subliniat ministrul delegat. Totodata, acesta a adaugat ca „vom continua sa importam titei, insa exportul de energie electrica si cel de gaze va fi mai mare decat importul de titei”. Din acel moment, Romania va intra, alaturi de Danemarca, in cercul exclusivist al statelor europene UE care produc mai multa energie decat consuma, a tinut sa precizeze Nicolescu (si alaturi de Norvegia – stat european non-UE – nota Economic Zoom).

In prezent, 25 de specialisti din mai multe institutii de stat lucreaza la realizarea noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2020, iar un prim draft al documentului ar putea fi publicat in octombrie spre dezbatere publica, potrivit ministrului delegat pentru Energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.