STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Agricultura & Agro-Food, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Concurenta & Protectie Consumator, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala

Achim Irimescu: ‘Romania este o piata de mana a zecea’

achim irimescuMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat intr-un interviu acordat Ziarului Financiar ca „Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainăaate cu termene expirate”.

„Aici este o piata in care importa­to­rii se orientea­za si aduc produ­se la sfarsit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­pasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face dato­ria, ANPC-ul nu si-o face. Altii con­troleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Despre Romania s-a spus ca este o tara capabila sa hraneasca 80 de milioane de locuitori si, cu toate acestea, Romania este un importator net de produse alimentare. In 1990, in Romania erau 5,3 milioane de bovine si 13 milioane de porci, fata de 2,8 milioane de bovine si 5 milioane de porci acum, iar productia mergea la export. In ultima vreme, piata locala a fost invadata de produse lactate din Polonia sau Ungaria sau de carne, in special de porc, din alte tari ale Uniunii Europene. De exemplu, din totalul produselor lactate importate de Romania, in valoare de 260 de milioane de euro, anual, o treime vine din vine Polonia şi Ungaria. Romania exporta lapte si produse lactate de doar 90 de milioane de euro.

Se intampla aceasta pentru ca, in primul rand, agricultura este slaba si, in al doilea rand, pentru ca produsele de import sunt ieftine. Si sunt ieftine pentru ca unele sunt aproape de termenul de expirare, daca nu expirate., a afirmat Achim Irimescu.

„Pe perioada iernii doar 30% din mancare este produsa in Romania, ceea ce e foarte grav. Nu pot sa fiu de acord ca Romania nu poate sa-si asigure hrana. Dar cand a iesit Irimescu (ministrul vorbeste despre el la persoana a treia – n.red.) si a spus ca trebuie sa facem controale la frontiera ca sa ne aparam producatorii romani, cati dintre producatori au sarit atunci?”

„Uniunea Europeana este o chestie strict economica, e o piata unica, unde cel mai bun rezista. Eu nu pot sa-i blochez (pe importatori – n.red.), dar pot sa-i verific, chiar daca e piata europeana”, a subliniat ministrul.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.