STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Arhitectura, Muzee & Expozitii, Turism

Abu Dhabi are propriul Luvru, de peste 1 mld. euro

Abu Dhabi LouvreOdata cu punerea ultimei piese, in forma de stea, in giganticul puzzle arhitectural al domului s-a incheiat constructia complexului muzeal Luvru din Abu Dhabi, un proiect controversat de peste 1 mld. euro si de 64.000 de metri patrati realizat cu ajutorul Frantei.

Proiectul a fost conceput de arhitectul francez Jean Nouvel si este controversat din cauza abuzurilor privind drepturile omului si ale muncitorului raportate de organizatiile de profil, dupa cum scrie publicatia franceza Le Figaro. Inaugurarea muzeului, amanata de mai multe ori, a fost de data aceasta progra­mata pentru 2016, insa nu exista inca o data exacta. Initial, deschi­derea ar fi trebuit sa aiba loc in decembrie 2015.

„Fatada exterioara, formata din 4.481 de stele, a fost finalizata”, a anuntat Compania de Investitii si de Dez­voltare a Turismului, care este dependenta de finantare de gu­vernul Emiratelor Arabe Unite.

Domul viitorului muzeu este format din piese din aluminiu si din otel inoxidabil in forma de stele. Cele mai mari au peste 13 metri in dia­metru si o greutate ce depaseste 1,3 tone.

„Suntem foarte mandri de progresul realizat si este remarcabil sa vedem cum con­ceptul lui Jean Nouvel a devenit realitate”, a declarat presedintele Com­paniei, Ali Majed Al Man­soori, care a facut un tur al san­tierului impreuna cu arhitectul.

In urmatoarele luni se va lucra la finisaje, la instalarea vitrinelor pentru expozitii si galerii si la finalizarea spatiului destinat perso­nalului administrativ.

Din imensitatea Luvrului din Abu Dhabi, 6.000 de metri patrati vor fi destinati colectiilor permanente si 2.000 de metri patrati expozitiilor temporare.

Paris si Abu Dhabi au semnat in 2007 un acord fara precedent pe 30 de ani pentru conceperea si pu­nerea in functiune de catre Agentia Muzeelor Franceze a Luvrului din Emirate. Acordul are o valoare totala de peste 1 miliard de euro, din care 500 milioane de euro reprezinta costul constructiei muzeului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.