STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Stiinta & Tehnologie

5G – noua batalie a companiilor din tehnologie si telecomunicatii

5GLa Universitatea din Surrey, in campusul acoperit cu frunze si inconjurat de cladiri degradate, in stilul brutalist, cercetatori alaturi de cateva dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, asemenea Samsung sau Fujitsu, lucreaza de zor pentru a oferi viteza de Internet mobil de peste 100 de ori mai rapida decat cea din prezent. Este o competitie acerba, cu bataie destul de lunga, explica the New York Times.

Cercetarile sunt denumite „a cincea generatie” sau 5G, noua tehnologie wireless, preconizate a se finaliza la inceputul lui 2018, tehnologie ce va permite, de exemplu, descarcarea unui film intreg de pe telefonul mobil sau de pe tableta in mai putin de cinci secunde, comparativ cu cele peste opt minute necesare, folosind actuala tehnologie 4G.

Companiile ar putea, de asemenea, sa conecteze milioane de dispozitive – inclusiv ceasuri inteligente si senzori mici de la aparatele electrocasnice de acasa – , la noua retea de telefonie celulara, in timp ce producatorii auto ar putea testa potentialele masini fara sofer chiar in jurul campusului universitatii din sud-estul Marii Britanii.

„In mare parte tehnologia functioneaza deja in mediul de laborator”, spune dr. Rahim Tafazolli, directorul centrului de cercetare al universitatii mai sus mentionate, care supravegheaza proiectul 5G, ce include aproape 70 de antene de radio de-a lungul a doua mile patrate de campus. „Nu trebuie decat sa demonstram ca functioneaza si in mediul real”, spune Tafazolli.

Cercetarile au fost alimentate de apetitul oamenilor pentru accesarea materialelor video, social media si alte forme de divertisment pe dispozitive mobile, iar multi dintre cei mai mari transporatori de mobil din lume, producatori de echipamente de telecomunicatii, precum AT&T si NTT DoCoMo din Japonia, se grabesc sa fie primii care ofera clientilor urmatoarea generatie de wireless ultra rapid.

Concurenta acerba a condus la cercetari de miliarde de dolari realizate de cei mai importanti jucatori din telecomunicatii, cum ar fi Ericsson din Suedia sau Huawei din China, in speranta ca vor pune mana pe contracte profitabile pentru modernizarea infrastructurii de internet operate de AT&T, de exemplu, in Statele Unite si de China Mobile, in Asia. Acestia din urma fac pasi mai rapizi chiar si decat gigantii din tehnologie, inclusiv de Google, in ambitia lor de a oferi cat mai repede viteza inalta pe Internet.

„Daca pierdem sansa de a ne face relevanti in materie de retele, va fi un dezastru”, afirma Ulf Ewaldsson, seful departamentului tehnologie din cadrul Ericsson, potrivit caruia „intrebarea de miliarde de dolari este cum va arata, totusi, reteaua 5G?”

Dincolo de eforturile financiare ale companiilor de a se invinge una pe alta, intrebarea ramane fara raspuns, precizeaza NYT. Standardul global pentru tehnologia 5G nu va fi finalizat inainte de 2019, cel mai devreme. Companiile din lume trebuie sa cada de acord asupra modului cum propriile retele vor „conlucra” cu altele, astfel incat conexiunile utilizatorilor de mobil sa nu se „impiedice”, atunci cand acestia calatoresc in strainatate.

Aceasta presupune negocieri indelungi cu privire la tipul de unde radio pentru utilizarea tehnologiei 5G, pe langa alte acorduri globale complicate, care ar putea dura ani, adauga publicatia americana.

Transportatorii, producatorii de echipamente de telecomunicatii si companiile din tehnologie fac lobby deja pe langa organismele ce stabilesc standarde globale si pe langa factorii politici nationali pentru a isi promova propriile tehnologii, inaintea rivalilor”, dupa cum sustin directori din industrie si analisti in telecomunicatii consultati de NYT.

Ca urmare a acestor demersuri, este putin probabil ca tehnologia 5G sa se raspandeasca in mai putin de zece ani. Pe de alta parte, multi analisti se intreaba de ce transporatorii de date pe mobil sunt atat de concentrati pe noua tehnologie 5G, cand exista inca locuri in lume, tarile emergente de exemplu, unde accesul la Internet mobil este extrem de lent. Pe de alta parte, viteza de internet mobil – mai ales in statele dezvoltate, precum Coreea de Sud, ale caror conexiuni sunt comparabile adesea cu traditionala banda larga -, satisface deja nevoile utilizatorilor, mai spun expertii din industrie.

In fapt, provocarile date de noua tehnologie nu au oprit companiile sa intre in competitie in speranta ca vor fi in prima linie a 5G. De la operatorul local din Rusia MegaFon si MTS, la operatorul de mobil din Coreea de Sud, KT, si cel japonez, NTT DoCoMo, sau operatorul scandinav TeliaSonera, si terminand cu cei din Statele Unite, toti sa pregatesc sa ofere servicii 5G in 2018 sau 2020, cand vor avea loc o serie de evenimente sportive.

Pentru dr. Tafazolli, a carui echipa de cercetare a inceput sa lucreze la noua tehnologie 5G din 2011, aceste batalii au determinat o crestere a sprijinului din partea unor companii. Principala tinta a cercetatorului este testarea noii tehnologii in lumea reala. „In cursa catre 5G, toata lumea vrea sa fie prima”, subliniaza Tafazolli.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.