STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia

3,43% – inflaţia anuală a reintrat în coridorul-ţintă

Autor: Marin Pana – Cursdeguvernare.ro

Rezultat surpriză, pe luna noiembrie indicele preţurilor de consum a înregistrat o valoare negativă, respectiv -0,13%. Consecinţa, inflaţia anuală a coborât la cel mai redus nivel din 2018 şi a reintrat în coridorul-ţintă de 2,5% plus/minus un punct procentual, la valoarea de 3,43%.

De reţinut, spaţiul de creştere a preţurilor rămas pentru luna decembrie pentru a nu depăşi nivelul de 3,5% s-a majorat la 0,4%.

Explicaţia acestei evoluţii constă în combinarea a doi factori importanţi. Primul, efectul de bază favorabil (valoarea pe care inflaţia din noiembrie 2018 a înlocuit-o în calculul inflaţiei anuale a fost de 0,66%) iar al doilea, scăderile consemnate pe segmentul de preţuri volatile la fructe (-6% per total dar aproape -11% la fructe meridionale) şi legume ( aproape 2%), precum şi ieftinirea combustibililor (-1,29%, carburanţii fiind doar aproximativ jumătate din combustibili ca pondere).

Desigur, se va invoca percepţia publică a scumpirilor unor produse alimentare de bază. Este un fenomen real care a limitat scăderea şi mai mare a inflaţiei per total. Statistica oficială îl confirmă dar la dimensiuni relativ reduse. Adică +0,83% la pâine, +0,20% la carne ( cu un maxim de +0,46% la carnea de bovine dar cu carnea de porcine la doar +0,19%), +0,26% la lapte, +0,36% la brânză, +0,35% la peşte şi +3,04% la ouă iar lista ar putea continua dar efectul cumulat pe IPC al acestor scumpiri a fost mai  mic de o zecime de procent iar indicele de preţ per total produse alimentare a fost de -0,27%.

Mai important, rata medie a inflaţiei calculată după metodologia naţională a IPC pe ultimele 12 luni (noiembrie 2017 – noiembrie 2018) a rămas la 4,6%, semnificativ peste valoarea stabilă de 4,0% măsurată conform metodologiei armonizate IAPC, care permite compararea cu alte ţări şi este urmărită pentru evoluţia în scopuri de convergenţă.

La fel de important, inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, a scăzut faţă de cele două luni precedente şi a ajuns la o valoare relativ confortabilă de 0,24%. Practic, păstrarea cu succes într-un ecart foarte îngust, dacă ne uităm la amplitudinea cu care au fluctuat alţă indicatori, confirmă stabilitatea macroeconomică indusă prin deciziile luate de Banca Centrală.

Indicele de inflaţie a fost negativ şi pe segmentul de produse nealimentare (-0,13%). La fel ca şi la alimente, rezultatul a fost dat de evoluţii contrare în care a prevalat ieftinirea carburanţilor ca urmare a scăderii preţurilor mondiale la materia primă asupra unor creşteri de preţuri moderate în fundal, de tipul celor de la îmbrăcăminte (+0,39%) şi încălţăminte (+0,49%).

Pe segmentul de servicii, creşterea preţurilor a fost modică (+0,11%), limitată de scăderea uşoară a factorii la telefonie (-0,09%), urmare a unui curs de schimb mai bun euro/leu. Nivelurile maxime de creştere au fost consemnate la îngrijire medicală (+0,51%), igienă şi cosmetică (+0,37%) şi transport urban (+0,29%).

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.