STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

3 teme cheie – Davos 2014

DavosPhotoForumul economic de la Davos, care reuneste peste 2500 de participanti si invitati internationali, a gravitat anul acesta in jurul a 3 mari teme:

  • Riscurile internationale pot proveni in urmatoarea perioada din partea marilor tari emergente, fiecare cu tensiunile sale economice, politice si/sau sociale. Argentina este incadrata de mediul international la „asa nu”, dupa agresivitatea Guvernului in a izgoni investitorii straini, acesta bravand prin nationalizari fortate ale unor companii. Tara ramane vulnerabila in fata pietelor externe, cu toate ca in ultimul deceniu economia argentiniana s-a triplat de la un PIB de 152 mld dolari in 2005 la unul de 475 mld dolari in 2012.

Turcia, exemplu in ceea ce priveste continuitatea cresterii economice in perioada de criza, este afectata de scandaluri de coruptie, Brazilia pare sa-si fi atins un anumit potential economic care nu-i permite cresteri imediata, iar lista poate continua. Mergand catre extrema definitiei de „tara emergenta”, inclusiv Ucraina, cu situatia sa incandescenta de acum, genereaza ingrijorari la nivel international.

Cu alte cuvinte, chiar daca in cazul marilor economii s-a sustinut o oarecare stabilizare si o timida recuperare, mai ales prin stimuli monetari si nu ca efect al unor reforme, riscurile neindeplinirii unor tinte de crestere economica mondiala pot veni din partea acestor tari emergente.

  • Concentrarea bogatiei – tema care nu este noua, dar reapare in discursul economistilor si politicienilor. Paul Krugman (in New York Times din 19 ianuarie 2014) observa ca de la sfarsitul anilor ’70 veniturile reale ale jumatatii de jos a populatiei globului in termeni de saracie a stagnat sau a scazut, in timp ce populatia care concentreaza top 1% venituri si-a sporit aceste surse de aproape 4 ori, iar top 0,1% chiar mai mult.

Desigur, orice interventie asupra acestui proces de concentrare a bogatiei ar avea un caracter discutabil din punctul de vedere al legitimitatii, insa marirea discrepantelor la scara mondiala este un fenomen care mentine riscul unor noi focare de criza care pot escalada la un moment dat: a se vedea somajul cronic in randul tinerilor in Europa de Sud, tensiunile politice si sociale din lumea araba si din marile tari emergente exemplificate mai sus.

  • Europa nu si-a infaptuit reformele si inca nu pare dispusa sa o faca. Atat Mario Draghi – Presedintele BCE, cat si Christine Lagarde – Director FMI, au atentionat asupra faptului ca este prematur sa se considere ca Europa a depasit perioada sa critica din aceasta criza. Somajul persistent si datoriile publice al caror volum este doar temporizat, nicidecum gestionat, sunt probleme inca nerezolvate. Stimulii monetari oferiti de Banca Centrala Europeana nu pot decat sa ofere ragazul de cativa ani pentru a se lua si masuri structurale: cresterea competitivitatii, angajarea tinerilor. Daca Europa se va regasi intr-o situatie similara si peste cativa ani, va fi una din regiunile expuse altor valuri de criza care vor aparea.

World Economic Forum 2014 s-a desfasurat in perioada 22 – 26 ianuarie la Davos (Elvetia), iar Romania a avut doi reprezentanti la acest eveniment: Ioana Popescu – profesor de Stiinta Deciziilor la INSEAD si care primise anterior titlul de Young Global Leader in 2009, precum si Premierul Victor Ponta.

Comentariu EconomicZoom: din peste 2500 participanti Romania a avut 2, practic o cota de 0,08% din total.

Populatia Romaniei este 0,27% din totalul mondial, iar economia reprezinta circa 0,25% daca raportam 170 mld dolari PIB-ul nominal al Romaniei in 2012 la totalul mondial de 71 trilioane dolari.

Chiar daca reprezentarea la Davos nu are drept criteriu populatia sau ponderea economica per se, este util de observat din aceasta perspectiva ca tara noastra ar putea tinti in viitor o participare de 6-7-8 persoane la Forumul Economic anual.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.