STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity

2015, an record pentru tranzacțiile de fuziuni si achiziții (M&A) – atât în volum cât și complexitate

2015_Top5M&A

 

Anul trecut a fost unul ‘de Cartea Recordurilor’, generând 4.700 miliarde de dolari în tranzacții M&A, cu cel mai mare procent existent vreodată din această sumă dat de tranzacțiile evaluate la mai mult de 5 miliarde de dolari, arată datele compilate de Thomson Reuters, citate de NYT (sursa foto – Bloomberg).

Spre deosebire de ultimii ani de boom, anul 2015 a fost caracterizat de zeci de structurări financiare ce s-au diferențiat prin complexitate și creativitate. Producătorii de medicamente Pfizer si Allergan au urmărit să fuzioneze eficient, printr-o tranzacție de tip tax inversion (relocarea sediului social pentru a beneficia de impozit mai mic), ducând la scăderea cotei de impozitare a Pfizer. Dow Chemical și DuPont, doi giganți in industria chimică, au fost de acord să fuzioneze formând un monstru de 130 de miliarde de dolari, cu intenția explicită de a fi separați ulterior, în câțiva ani, în trei companii.

Alte tranzacții, cum ar fi cea de 104 miliarde de dolari prin care Anheuser-Busch InBev și-a cumpărat rivalul producător de bere SABMiller, au necesitat mai multe dezinvestiri (vânzări de unități sau mărci) înainte de orice șansă de aprobare din partea autorităților de reglementare. Instrumentele financiare rare, cum ar fi acțiunile tranzacționate și drepturile de valoare contingente – ambele fiind modalități creative de a adăuga valoare pentru vânzător -, au apărut, de asemenea, în achiziții.

Sălile consiliilor de administrație au fost inundate cu atâta încredere încât directorii au fost dispuși să treacă dincolo de tipul de achiziție descrisă în manuale – compania A cumpără compania B – pentru ca tranzacțiile să aibă loc. Finanțarea a fost ieftină, din cauza dobânzilor mici și creșterii economice în general lente, astfel marile companii au privit achizițiile ca o modalitate de a se extinde.

Această schimbare a coincis cu o transformare în rândul investitorilor activiști, dintre care mulți recomandau tranzacțiile de anvergură în locul tradiționalelor răscumpărări de acțiuni sau unui loc în CA pentru ei înșiși. Presiunea pusă de activiști, sau potențialul de a deveni ținta activiștilor, a determinat companiile să exploreze toate opțiunile existente și să facă mișcări.

„CA-urile au devenit mult mai educate și sârguincioase. Ele înțeleg opțiunile care le sunt disponibile mai mult decât oricând în cariera mea „, a spus Vito Sperduto, șeful M&A SUA la RBC Capital Markets, care se află în industrie de aproximativ 25 de ani. „Ca urmare, sunt mai în măsură să ia în considerare tranzacții complexe, și de aceea vedeți mai multe astfel de tranzacții.”

Investitorii au ajutat și ei la creșterea tranzacțiilor M&A prin trimiterea prețurilor acțiunilor companiilor-cumpărător la niveluri mai mari atunci când erau anunțate tranzacții. În medie, acțiunile cumpărătorilor au crescut cu 0,5% pentru oferte de peste 1 miliard de dolari, potrivit Thomson Reuters. În mod tradițional, aveau tendința să scadă (in timp ce cele ale companiei achizitionate cresteau – nota EconomicZoom).

Dar, pe măsură ce tranzacțiile au devenit mai complexe în a doua jumătate a anului, investitorii au arătat mai mult discernământ. În prima jumătate a anului 2015, 68% din anunțurile M&A au ridicat acțiunile cumpărătorului; această cifră a scăzut la 36% în ultimele șase luni, potrivit Thomson Reuters.

 

Anul trecut piața M&A a depășit recordul. Valoarea de 4.700 miliarde de dolaria tranzacțiilor M&A din 2015 a reprezentat o creștere de 42% a valorii din 2014, conform datelor Thomson Reuters. Numărul de tranzacții realizat anul trecut a fost mai mare cu doar 0,2% față de 2014. Acest lucru arată cât de asimetrică a fost piața spre tranzacțiile mai mari.

Investitorii au început să devină din ce în ce mai confortabili cu tranzacțiile complexe, pe măsură ce tranzacțiile de tip tax-inversion au crescut în ultimii ani. În ciuda reacției legislative adverse stârnită de această tactică – prin care o companie achiziționează una străină și se incorporează în străinătate pentru a reduce impozitul – mulți investitori au înțeles și aplaudat strategia.

În noiembrie, Pfizer a ajuns la un acord de 152 miliarde de dolari cu Allergan, cea mai mare tranzacție din ultimii 15 ani. Cum Allergan, producatorul de Botox, are sediul social în Dublin, acordul i-a permis gigantului Pfizer să renunțe la apartenența sa americană, să-și mute sediul social și să plătească o cotă de impozitare mai mică, în special pe veniturile realizate peste hotare. Tranzacția ajunge la același rezultat ca una de tip tax-inversion, chiar dacă Allergan, mult mai mic decât Pfizer, a fost cumpărătorul. Pentru a complica lucrurile și mai mult, companiile au în vedere deja divizarea în două companii, una axată pe medicamentele inovatoare care se dezvoltă rapid și alta pe tratamentele mai mature. Pfizer a declarat că va decide momentul separării până în 2018.

Firmele de private equity au căutat la rândul lor un pic mai multă creativitate, în timp ce evaluările pentru potențialele preluări au rămas ridicate. Firmele au urmărit alte locuri să-și mute capitaluri de aproape 500 miliarde dolari.

Unele firme de private equity au optat pentru investiții private în acțiuni publice, în loc de achizițiile prin datorie. Cel mai recent, firma de capital privat Cerberus a preluat unitatea privată a Avon din America de Nord în timp ce a făcut o infuzie de capital de 435 milioane de dolari în compania-mamă.

Dar toată această complexitate poate fi riscantă din perspectiva execuției. Acțiunile DuPont și Dow Chemicals au fost tranzacționate la un nivel mai mic de la vestea fuziunii lor, deoarece investitorii sunt îngrijorați de potențiala presiune exercitată asupra afacerii de combinarea companiilor și mai târziu de divizarea lor.

SABMiller a fost de acord să renunțe la participația pe care o avea la MillerCoors, în valoare de 12 miliarde de dolari, către Molson Coors, înainte de a fi preluat de către Anheuser-Busch InBev. Analiștii au declarat că cele două companii ar putea fi nevoite să facă dezinvestiri similare în China și în alte piețe pentru a potoli setea autorităților de reglementare (‘arbitrii’ de concurență – nota EconomicZoom).

În mijlocul unui astfel de an abundent în tranzacții, multe din companiile de top din fiecare industrie au fuzionat. Acest lucru i-ar putea determina pe concurenții lor să continue să caute metode unice și creative pentru tranzacții proprii, cu scopul de a evita orice încurcătură cu arbitrii de reglementare.

Cei mai mulți bancheri și avocați sunt de acord: 2016 va continua să fie încărcat

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.