PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB, Asigurari & Pensii Private

Transilvania Broker, locul 3 in brokerajul de asigurari, se listeaza la BVB tintind o capitalizare de 8 milioane de euro

Primul broker de asigurari care se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti este Transilvania Broker, locul 3 in piata de profil, cu un volum al primelor intermediate de 360 milioane de RON si o cifra de afaceri de 62 milioane de RON in 2016.

 

  • Oferta de 625.000 actiuni, reprezentand 25% din capital, la pret maxim de 15,5 RON/actiune

Actionarii companiei, la acest moment, sunt: dl. Gabriel Login, Director Executiv, cu 60% din actiuni, respectiv dl. Dan Niculae, Director General, cu 40% din actiuni.

Ei pun in vanzare 15%, respectiv 10% din actiuni, rezultand o oferta totala de 25% din actiunile detinute. Investitorii vor putea subscrie in intervalul 24 octombrie –  2 noiembrie 2017 (8 zile lucratoare), la un pret cuprins intre 12 – 15,5 RON/actiune.

Investitorii care subscriu in primele doua zile vor beneficia de un discount de 7% fata de pretul final al ofertei, iar cei care subscriu in zilele 3-5 ale ofertei vor beneficia de un discount de 3%. Daca subscrierile vor depasi de doua ori volumul oferit, vanzatorii impreuna cu intermediarul pot decide inchiderea anticipata a ofertei.

Oferta va avea o valoare maxima de 9.687.500 RON daca actiunile vor fi subscrise la pretul maxim, ceea ce ar evalua intreaga capitalizare a companiei la 38,75 milioane RON.

 

  • Crestere cu 12% a veniturilor, respectiv cu 25% a volumului de prime intermediate in 2016

Transilvania Broker a realizat venituri de 62,5 milioane RON in 2016, in crestere cu aproape 12% fata de anul anterior, in timp ce volumul primelor intermediate a ajuns la 360 milioane de RON (+25% fata de 2015). Cresterea mai lenta a veniturilor s-a produs pe fondul reducerii comisionului mediu de intermediere.

Date financiare si proiectii conform informatiilor comunicate de companie (sursa aici)

  • Indicatori de analiza calculati la pretul maxim de 15,5 RON/actiune:

– raportul P/E calculat pe profitul 2016 este 10,8, iar cel calculat pe profitul estimat pentru anul in curs este 13

– Transilvania Broker a anuntat ca va distribui anual minim 80% din profit sub forma de dividende. Sumele pe 2016 inca nu au fost distribuite, urmand a fi decise si alocate dupa ce compania se va lista la bursa. Randamentul dividendului brut estimat pentru 2017, presupunand 80% rata de distribuire, ar fi de 6,1%

 

(*) – pe baza estimarilor de profit ale companiei, considerand pretul maxim de subscriere si o ipoteza de 80% alocare dividende din profit

 

Mai multe detalii privind structura ofertei si Prospectul se pot gasi pe site-ul Transilvania Broker

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.