PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Tabloul modificarilor la avansul la creditele ipotecare cerut de primele 10 banci din piata. Cine plateste impozitul in momentul darii in plata?

Foto_DarePlata9 din primele 10 banci de pe piata au majorat avansul cerut pentru creditele ipotecare si/sau imobiliare oferite clientilor, unele dintre ele reducand in acelasi timp perioada de creditare. Tabelul de mai jos sumarizeaza principalele modificari.

Se observa ca BRD a renuntat la creditele ipotecare in euro, urmand sa finanteze doar cele in lei, iar Banca Transilvania va practica un avans diferentiat in functie de analiza clientului.

Nivelul de 35% anuntat de Raiffeisen inca de la final de ianuarie, atunci cand se contura textul legii privind darea in plata, a devenit un reper la care s-au aliniat 3 din primele 4 banci din sistem.

Piraeus Bank este singura banca din top 10 care nu a anuntat pana acum vreo modificare a avansului cerut clientilor pentru acest tip de credite.


AvansCrediteIpotecare_DareInPlata

 

Cine plateste impozitul in momentul darii in plata?

In urma solicitarilor transmise Ministerului Finantelor Publice pe tema impozitarii imobilelor ce fac obiectul darii in plata, institutia a comunicat urmatoarele (sursa aici):

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.

Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal.

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Menționăm că, atât Legea nr.77/2016, privind darea în plată, cât și Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal nu cuprind excepții de la plată impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată.

 

Gabriel Biris – Secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (cont Facebook):

„Darea în plată a stârnit o altă „controversă”, de data aceasta cu privire la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, ca urmare a dării în plată. Avocați și deputați celebri, care au susținut această lege, s-au exprimat în sensul că Ministerul Finanțelor Publice ar trebui să-i scutească pe oameni de la plata acestui impozit.

Impozitele, însă, se stabilesc prin lege! La fel și excepțiile de la plata impozitelor. Cum legea privind darea în plată nu a stabilit nicio excepție, M.F.P. nu poate spune altceva decât ce spun legile în vigoare.

Am răspuns astăzi întrebării adresate de Camera Notarilor Publici, clarificând că:
– impozitul se datorează în conformitate cu prevederile articolului 111, alineatul 1, din Codul Fiscal
– baza de calcul a impozitului o reprezintă valoarea debitului (principal + accesorii), pentru care se face darea în plată (la data dării în plată).

Exemplul de calcul:

Darea în plată al unui imobil achiziționat în 2008 pentru un debit (principal neachitat + dobânzi + penalități) de 500.000 lei.
Impozit = 200.000 x 2% + (500.000 – 200.000) x 1% = 7.000 lei. Impozitul se achită de către debitor.”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.