PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Piata de Capital - BVB

Sphera Group, companie care opereaza francizele KFC, Pizza Hut si Taco Bell pe piata romaneasca, se listeaza la bursa. Actionarii vor sa vanda 25% din companie pentru 70 de milioane de euro

Sphera Group pregateste cea mai mare listare din aceasta toamna la Bursa de Valori Bucuresti. Compania reuneste francizele KFC, Pizza Hut, iar de curand a deschis si primul restaurant Taco Bell pe piata romaneasca. Actionarii de ultima instanta ai Sphera Group sunt Radu Dimofte, Nicolae Badea si Lucian Vlad, prin intermediul mai multor companii cu sediul in Romania si in Cipru.

Cifra de afaceri a companiei a fost de 417 milioane RON anul trecut, iar profitul net 49 milioane de RON. In primul semestru al anului 2017, cifra de afaceri a fost 242 milioane RON (+25% an/an), respectiv profitul net a fost de 27 milioane RON (+22% an/an).

Sphera Group opereaza 105 de locatii sub cele 3 branduri, iar in anii urmatori isi propune sa deschida minim 25 locatii noi pe an.

 

  • Pret pe actiune 25 – 33 RON, subscriere in perioada 24 octombrie – 2 noiembrie

Conform prospectului de emisiune aprobat de ASF, Sphera Group SA va vinde un numar de 9.831.753 actiuni, reprezentand 25% din capitalul societatii, la un pret cuprins intre 25 – 33 lei/actiune. 88% din actiunile puse la vanzare apartin lui Lucian Vlad ca actionar final, iar 12% lui Nicolae Badea.

Daca oferta s-ar incheia la pretul maxim de 33 RON/actiune, valoarea totala ar fi de 324,4 milioane RON, echilvand cu o capitalizare totala a companiei de aproape 1,3 miliarde RON.

Politica de dividend: din prospect rezulta ca se va urmari in urmatorii ani o politica de distribuire a 100% din profitul de repartizat sub forma de dividende, exceptand situatiile in care s-ar impune o prudenta in ceea ce priveste aceasta alocare.

Nota: in tabelul de mai sus, indicatorii P/E, EV/EBITDA pentru 2017 au fost estimati prin anualizarea rezultatelor la semestru, iar randamentul dividendului pentru anul 2017 a fost calculat in ipoteza distribuirii a 95% din profitul net, 5% fiind pastrat pentru rezerva legala.

 

Mai multe informatii despre oferta de vanzare actiuni Sphera Group SA se regasesc in prospectul de emisiune

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.