PIETE FINANCIARE, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

România s-a împrumutat 1,5 mld EUR cu dobândă 4,8% pe 7 ani

Printr-o emisiune de euro-obligaţiuni cu scadenţa la şapte ani, România a atras joi 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe. Dobânda a fost stabilită la 2,95 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinţă al pieţei, deși Ministerul Finanţelor viza un randament de 3 puncte procentuale, scrie Mediafax.

Sursă: www.businessmagazin.ro
Sursă: www.businessmagazin.ro

Investitorii au subscris de patru ori peste suma maximă pe care Ministerul Finanţelor intenţiona să o atragă de pe pieţele externe.

„Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste patru ori, oferta investitorilor totalizând 6,4 mld. euro, în condiţiile în care solicitarea maximă a statului român a fost de 1,5 mld. euro“, a spus Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Deutsche Bank, Citigroup, HSBC şi Societe Generale au fost intermediarii operaţiunii.

Pentru luna septembrie, Ministerul Finanţelor Publice a programat licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei pe piaţa locală, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenţă, de 2,78 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat pe parcursul acestui an de pe piaţa internă 32,091 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Datoria externă publică reprezintă acum 36% din datoria externă totală, dublu față de momentul în care a izbucnit criza, la sfârșitul lui 2008, când era mai puţin de 15% din datoria totală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.