EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Telecom & IT-C & Online, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara

Critici puternice la adresa crypto-monedei Facebook – LIBRA cade „testul Hayek”

Într-un articol realizat în comun comun de Social Europe și IPS-Journal, crypto-moneda propusă de Facebook este prezentată ca fiind extrem de riscantă pentru deținători și un program gigantic de îmbogățire pentru companie.

Sursa foto: Reuters

Ideea Facebook de a emite propria monedă are parte de critici puternice. Katherina Pistor a cerut guvernelor să protejeze cetățenii de Libra, în timp ce Joe Stiglitz a spus că acțiunea ar trebui să fie oprită imediat.

Ambii par să aibă dreptate. Libra nu este o monedă stabilă – în ciuda afirmațiilor Facebook.

Competiția valutară a lui Hayek

Stabilitatea este esențială pentru o monedă privată, dacă aceasta dorește să obțină o concurență cu monedele naționale sau euro. Acest lucru a fost deja clarificat de Friedrich Hayek în cartea sa de pionierat „Denationalisation of Money”, publicată în 1976:

„Mi se pare destul de sigur că,

(a) banii care, în general, se așteaptă să-și mențină puterea de cumpărare aproximativ constantă, ar avea o cerere constantă atâta timp cât oamenii ar fi liberi să îi folosească,

(b) cu o astfel de cerere continuă, în funcție de succesul menținerii valorii constante a valutei, deținătorul ar putea avea încredere că băncile emitente vor face toate eforturile pentru a realiza acest lucru mai bine decât orice monopolist care nu riscă să-și deprecieze banii,

(c) instituția emitentă ar putea obține acest rezultat prin reglementarea cantității emise și

(d) o astfel de reglementare a cantității fiecărei monede ar putea fi cea mai bună metodă practicabilă de reglementare a cantității monedei de schimb pentru toate scopurile posibile.”

Lipsa de stabilitate este problema principală de care au suferit crypto-monezile existente până acum – mai presus de toate Bitcoin, care trădează o volatilitate excesivă.

Designerii Libra sunt conștienți de această provocare. Ei promit să stabilizeze valoarea noii monede cu ajutorul unui coș valutar. În acest scop, aceștia doresc să dețină rezerve sub formă de depozite bancare și obligațiuni de stat pe termen scurt, în funcție de structura valutară a coșului. Rezervele sunt create atunci când investitorii fac schimb din depozitele bancare în monedele stabilite, în Libra.

Prin urmare, designerii Libra compară modelul lor cu instituirea unui „consiliu monetar”, așa cum s-a practicat în Argentina între 1991 și 2002 și care este încă adoptat în Bulgaria. Un consiliu monetar este un tip de bancă centrală în care pasivele (numerarul și rezervele băncilor comerciale) sunt, în principiu, acoperite integral de investiții lichide în valută străină.

Riscul cursului de schimb

Problema cu Libra este totuși că nu este concepută ca o monedă națională, ci mai degrabă ca o monedă supranațională. Stabilitatea monedei este, prin urmare, legată de coșul valutar și nu de o anumită monedă.

În acest sens, Libra poate fi comparat cu Dreptul Special de Tragere (DST – Special Drawing Right) creat de Fondul Monetar Internațional. Acesta este definit în sume absolute de valute: 0,58252 dolari SUA, 0,38671 euro, 1,0174 yuani chinezi, 11,9 yeni și 0,085946 lire sterline. Rata actuală de schimb a DST față de euro este de aproximativ 1,22 DST / EUR. Cota euro din coșul valutar este de aproximativ 32%.

Presupunând că pentru Libra este aleasă o structură de coș comparabilă cu DST, promisiunea stabilității valorii nu este garantată din punctul de vedere al investitorilor naționali. Dacă o gospodărie germană ar cumpăra 10.000 de lire sterline cu 12.200 de euro, ar achiziționa de facto valute străine pentru aproximativ 68% din suma (reziduul după 32% din acțiunile euro). Cu fluctuații uneori foarte puternice între principalele valute de rezervă, gospodăria ar avea un risc considerabil al ratei de schimb.

În cazul unei crize de încredere, nu este clar dacă intervențiile necesare ar fi făcute.

Astfel, investițiile în Libra sunt complet diferite de depozitele bancare tradiționale, denominate în moneda națională. Libra este o investiție extrem de speculativă.

În plus, Asociația Libra își rezervă dreptul de a schimba compoziția coșului valutar în cazul unei crize economice într-una din țări – amplificând riscul.

Riscul de lichiditate

O criză bruscă de încredere poate fi oprită în mod fiabil numai dacă fiecare investitor se poate aștepta la o rambursare integrală a Libra. Libra își poate menține cursul de schimb în raport cu monedele naționale pe piața valutară la un nivel constant prin intervenție (cumpărarea de rezervă pe baza rezervelor de vânzare).

Rezerva de Libra este, totuși, parțial realizată din „depozite la vedere” (ușor accesibile) la bănci. Se intenționează să se investească o sumă mare din rezervă în obligațiuni de stat. Într-o situație de urgență, aceste active ar trebui să fie vândute foarte rapid, în cantități foarte mari. Acest risc de lichiditate ar putea conduce, cel puțin temporar, la o devalorizare majoră a Libra față de valoarea contabilă a rezervelor.

Riscul de lichiditate poate fi exacerbat de faptul că, spre deosebire de monedele de stat, nu există obligația de a accepta Libra: nefiind un mijloc legal de plată. Magazinele pot refuza să o accepte în orice moment, ceea ce ar intensifica orice pierdere de încredere.

Riscul de răscumpărare

În cazul unei crize de încredere, nu este clar dacă intervențiile necesare ar fi de fapt făcute. Documentele Libra menționează în mod explicit că nu trebuie să existe contact direct între utilizatori și rezervă. Mai degrabă, ar trebui să existe „revânzători”, singurii actori autorizați de asociație să efectueze tranzacții mai mari din libra în monedele de stat și invers.

Cel mai bun răspuns la inițiativa Facebook este, prin urmare, o educație publică largă despre riscurile de schimb valutar, de lichiditate și răscumpărare ale băncilor.

Aceste trei riscuri nu sunt compensate de oportunități adecvate pentru deținătorii de crypto-monedă, chiar și atunci când cererea este foarte puternică. Aprovizionarea este complet elastică datorită mecanismului de emitere: noi „Libre” putând fi emise fără limită ori de câte ori există o cerere pentru monedă.

Acest lucru este fundamental diferit de Bitcoin. Bitcoin nu are nici o obligație de răscumpărare. Dar aprovizionarea sa este aproape complet rigidă pe termen scurt, datorită procesului complex de tip „mining” prin care se verifică tranzacțiile (cineva a comparat Bitcoin cu AURUL din acest motiv – Nota EconomicZoom). Salturile de prețuri mari (și câștigurile excepționale) sunt posibile dacă cererea crește.

Oportunitate gigantică de îmbogățire pentru compania emitentă

Problema de bază cu privire la soldurile creditelor Libra este că

=> acestea nu sunt nici datorii, care necesită o promisiune obligatorie de răscumpărare,

=> nici capital propriu, ceea ce ar implica o formă de împărțire a profitului și dreptul la un cuvânt de spus.

Pentru organizatorii sistemului, acesta este, desigur, marele avantaj. Aceștia beneficiază de lichiditate pe care o pot folosi în mod profitabil, în sensul unui fond gigantic de bani – fără a trebui să acorde o parte din profit utilizatorilor.

În caz de pierderi, însă, deținătorii nu se pot aștepta la proceduri de insolvență.

Astfel, Libra ar deveni un program gigantic de îmbogățire pentru Facebook și asociații săi, în detrimentul investitorilor care nu înțeleg mecanismele care stau la baza acestei scheme.

Pe 10 iulie, Șeful Rezervei Federale SUA a cerut Facebook să întrerupă proiectul cripto-monedei Libra

Conform Profit.ro, Președintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat că proiectul Facebook pentru moneda digitală Libra ”nu poate continua” până nu sunt rezolvate motivele serioase de îngrijorare care au pus presiune pe această inițiativă și au dus la scăderea prețului bitcoin de la 14.000 de dolari pe unitate la sfârșitul lunii iunie până la 12.269 pe 10 iulie.

Șeful Fed a notat că reglementările actuale nu sunt potrivite pentru monedele digitale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.