PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Piata de Capital - BVB, Start-Up & Angels, Antreprenoriat, Start-Upuri

Pe 25 februarie 2015 se lanseaza noua piata AeRO. „O conversatie capitala” – Evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucuresti pentru antreprenori.

O Conversatie Capitala

Vineri 12 decembrie la Hotel Hilton din Capitala a avut loc Conferinta „O conversatie capitala”, organizata de BVB cu scopul de a atrage antreprenori catre finantarea pe piata de capital, atat pe noul segment AeRO care va fi relansat pe 25 februarie 2015, cat si la categoriile de piata reglementata deja disponibile.

 

 

  • Dan LufkinKeynote Speaker – Dan Lufkin (foto), unul dintre principalii creatori si oameni implicati in sistemului modern de venture-capital din SUA

Invitatul special al conferintei a fost Dan Lufkin, numit in cartea „World Changers: 25 Entrepreneurs who Changed the Business as we Knew It” (2011) o legenda in mediul de business american, alaturi de Jeff Bezos, Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Page si Sergey Brin. El este implicat in start-up-ul romanesc Transfer Rapid – serviciu de transfer de bani din strainatate catre Romania, despre care estimeaza ca va incheia anul 2014 cu aproape 3 milioane de euro cifra de afaceri.

Citand un articol de pe blogul lui Branko Milanovic – profesor City Univesity of New York, articol aparut recent si in NY Times, Dan preia clasificarea acestuia privind tarile post-comuniste si evolutia lor in cei 25 de ani.

esecuri clare („clear failures”) sunt tarile care inca nu au atins nivelul de GDP/capita din 1990 – regasim aici Ucraina, Georgia, Bosnia sau Serbia;

– esecuri relative („relative failures”), tarile cu o crestere medie anuala a GDP/capita in termeni reali sub, sau in jurul a 1%; aici se situeaza Macedonia, Croatia – decupand date economice desprinse din fosta Iugoslavie, dar avem si Ungaria;

tari care nu s-au departat, ca ritm de crestere, de grupul tarilor dezvoltate (ritm mediu 1,7- 1,9% /an in termeni reali pe cei 25 de ani) – Cehia, Slovenia, Turkmenistan, Lituania, Romania;

– intre ‘povestile de succes’ regasim Letonia, Slovacia, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Armenia sau Polonia (cresteri de peste 2%, chiar peste 3% medie anuala), care pe un interval de 25 de ani duce catre dublarea in termeni reali a nivelului de trai al populatiei. Daca excludem tarile care beneficiaza de resurse – hidrocarburi, aur, alte minerale – din grupul tarilor de succes fac parte Polonia, Armenia, Estonia, conform lui Branko Milanovic.

Romania se afla asadar aproape de plutonul fruntas, iar cu cat increderea in mediul de business, dar si in relatia cu institutiile se va reface mai rapid, cu atat economia devine mai propice succesului afacerilor antreprenoriale.

Dan Lufkin a accentuat una din barierele cu care se confrunta managerii si antreprenorii din toate pietele, incepand cu SUA: „managementul corporatiilor listate la bursa este antrenat sa livreze rezultate trimestru de trimestru, in detrimentul unei viziuni pe termen lung. E o provocare sa poti satisface asteptarile investitorilor pe termen lung, dar acest lucru poate fi facut”.

 

  • Panelul Antreprenorilor

In a doua parte a evenimentului au venit in fata audientei reprezentanti ai antreprenoriatului romanesc.

 

Raul Ciurtin – Albalact: „O parte din cresterea business-ului Albalact s-a datorat si pietei de capital. Daca nu apelam la piata nu as fi putut sa va spun acum de 105 milioane de euro cifra de afaceri.”

Povestea Albalact a inceput sa devina relevanta odata cu anul 2000. Preluata in 1999 de familia Ciurtin, atunci cand vanzarile abia atingeau 1 milion de euro (echivalent valoric), in preajma anului 2005 afacerea ajungea catre 30 milioane de euro. „In 2005 am inceput sa inteleg piata de capital, pana atunci, stiam doar ca trebuie sa dam niste rapoarte” – isi aminteste Raul Ciurtin, actionar principal si Presedinte Consiliu de Administratie Albalact.

Prin majorari de capital succesive, compania a atras peste 20 de milioane de euro de la actionari, fara de care nu s-ar fi atins cifra de afaceri curenta. Albalact este una din putinele companii din industria lactatelor, un sector foarte concurential de altfel, care si-a mentinut si chiar imbunatatit pozitia de piata pe parcursul crizei economice.

Raul Ciurtin a anuntat ca Albalact va trece la categoria a II-a a pietei reglementate, in urma procesului de desfiintare a pietei Rasdaq pe care societatea este acum cotata. O Adunare Generala cu acest subiect pe ordinea de zi urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare.

 

Ludwik Sobolewski – Director General BVB: „Sediul Mavenhut, in care am fost recent, arata in stil ‘Google‘; este clar ca acolo este inovatie. Trebuie sa cream indicatori pentru ca piata sa masoare astfel de business-uri”

Cristi Badea – Mavenhut, a precizat interesul companiei sale de a vedea mai multe optiuni de finantare si de dezvoltare in viitor. „Avem tot timpul la indemana cifre de vanzari si ‘Key Performance Indicators’, extrapolari care ne conduc la estimari pentru viitor”.

Tipul de afaceri din IT, care implica inovatie, creativitate, reprezinta o categorie de business-uri pe care BVB, prin noua sa piata AeRO, o are in vedere. De aici si remarca domnului Ludwik Sobolewski referitoare la evaluarea unor astfel de companii, anume ca Bursa are in intentie crearea unor indicatori si indici care sa masoare sau sa premieze caracterul inovator al unor afaceri.

 

Dragos Anastasiu – Eurolines: „Am fost intrebat daca ma intereseaza listarea la bursa. Da, nu o exclud, ma gandesc la asta. De vreo 15 ani”

Grupul Eurolines Romania se apropie de 100 milioane de euro cifra de afaceri anul acesta. Dragos Anastasiu admite ca pana acum nu a pus intre prioritatile sale si ale companiei intelegerea mecanismelor bursiere, pentru a studia eventualitatea unei listari la bursa. „Avem nevoie de povesti, pentru ca noi uneori si mimam ce fac altii”, spune el, sugerand nevoia unor listari de succes pentru a crea un trend, o inlantuire care sa atraga si mai multi antreprenori catre finantarea prin piata de capital.

Din perspectiva investitorilor, s-a creat asadar asteptarea de a vedea primii antreprenori veniti pe noul AeRO in 25 februarie 2015. Modelul pietei New Connect de la Varsovia, destinata afacerilor mai mici, se vrea un exemplu de urmat si pentru BVB.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.